Dodatki na bloga
Dodatki na bloga
[ zobacz księgę | dopisz do księgi ]
Blog > Komentarze do wpisu
Losos w ciescie francuskim

 

Co znowu na piatek? –czesto zadaje  sobie to pytanie .

Przepis mialam od dawna od kolegi z forum Polacy w Kanadzie ,  ale wciaz nie moglam trafic w sklepie na ciasto  francuskie, i musze stwierdzic ze jest swietny.Ciasto z lososiem znalazlam przepyszne, sycace i bardzo latwe w wykonaniu :).

slowa Nestora

400-500 gram łososia (może być mrożony)
400-500 gram francuskiego ciasta (musi być mrożone, rozwałkowane na płasko)
2 łyżki mąki pszennej
szklanka śmietany 12-18%
sporo świeżej natki pietruszki
jedno jajko
sól, pieprz

Wkładasz na noc przed przyrządzeniem łososia i ciasto do lodówki (nie na stół w kuchni!).
Najpierw trzeba pokroić rybę na duże kawałki, wrzucić do miski, dodać 4/5 posiadanej śmietany i połowę posiekanej natki, mąkę, sól i pieprz.
Posmarować brzegi (dookoła) ciasta wodą.
Na połowę ciasta nałożyć uzyskany farsz tak aby zmoczone brzegi ciasta były wolne od niego (farszu). Na farsz resztę posiekanej pietruszki.
Zawinąć wszystko, skleić brzegi, naciąć wierzch tak aby para z ryby mogła się swobodnie wydostawać na zewnątrz.
Pozostałą śmietaną posmarować ciasto po wierzchu (ale cieniutko) i nalać na wierzch wybełtane, surowe jajko.
Do piekarnika na 30-40 minut aż ciasto zrobi się złote.
I to wszystko.

 

sobota, 06 lutego 2010, beata_1309

Polecane wpisy

  • Ricotta – deser

    Moje pierwsze do niej podejscie nie bylo zbyt udane, prosto z pudelka byla zbytprzasna, wyrzucilam , zapomnialam ,wykreslilam. Aleza sprawa tego prostego deseru

  • Minestrone

    Odwiedzam ostatnio nalogowo blogi z kuchnia wloska i wciagnelo mnie na tyle , ze sprobowalam zrobic Minestrone z tej rosyjskojezycznej kolorowej i ciekawej stro

  • Zima zla ;)

    To nic ,ze dwa tygodnie jest zimno ,pochmurno(Alberta jedna z bardziej slonecznych prowincji...:)) to od paru dniu mamy zime, pada sniegpraktycznie non stop, i

  • Gniazdka z ciasta francuskiego z gulaszem.

    Drugim daniem gotowym, które chciałam kreatywnie wykorzystać był gulasz wyraźnie przyprawiony. Nie robiłam dużych modyfikacji, bo w tej formie mi smakował. Ale,

  • Parówki w cieście francuskim

    Ekspresowa forma podania parówek, dalece odbiegająca od gotowanych. Owinięte paseczkami z ciasta francuskiego, zapieczone w piekarniku, smakują zarówno dzieciom

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2010/02/06 07:36:12
Pyszne połączenie. Łosoś i ciasto francuskie baaardzo się lubią, a i ja lubię je bardzo :) Pozdrawiam
-
2010/02/06 07:46:48
Teraz i ja polubilam to polaczenie:).
-
ciocia.lusia
2010/02/06 09:06:32
Wygląda bardzo smakowicie :) Muszę kiedyś spróbować :)
-
kasandraa6
2010/02/06 16:03:25
pysznie wygląda :-) i na pewno jest smaczne
-
stuffedmice
2010/02/10 20:04:37
jak dotoad, probowalam tylko po japonsku (za sake), w filo - tez pyszne:) Twoja wersja wydaje sie jednak latwiejsza do przygorowania.