Dodatki na bloga
Dodatki na bloga
[ zobacz księgę | dopisz do księgi ]
Blog > Komentarze do wpisu
Placek pasterza

Bardzo popularne danie w tej czesci swiata ,co gospodyni to inny przepis, ale 2 skladniki sa takie same od zawsze, mieso mielone i ziemniaki puree.

Z wygladu, oto zwykla zapiekanka , ale tak tylko sie moze zdawac. W rzeczywistosci  domowy, aromatyczny obiad , zapieczone razem daje nam nowe doznanie smakowe. Bardzo ale to bardzo polecam!!!!

Nadzienie

1 kg mielonej wolowiny

2 lyzki oleju roslinnego

Sol/pieprz do smaku

Sos worcestershire

2 zabki czosnku

2 cebuli sredniej wielkosci krojone w kostke

3 duze marchwi

4-5 galazek selera naciowego

2 lyzki maki

½ szkl bialego wina

2 liscie laurowe/rozmaryn /tymianek

1 szkl swiezego zielonego groszku(z puszki tez jak najbardziej)

Puree

1.5-2 kg ziemniakow obranych i pokrojonych

1 szkl mleka

2 lyzki masla

Sol/pieprz/przyprawy wg. uznania

 

Rozgrzewamy duza patelnie  i podsmazamy mieso mielone ok. 5-7 min, solimy i dodajemy pieprz. Mieso odkladamy na talerz, mozemy pozbyc sie nadmiaru tluszczu (wg .uznania) i podsmazamy na resztkach tluszczu cebule i czosnek, nastepnie marchew, seler naciowy do momentu az warzywa zmiekna. Nastepnie posypujemy warzywa maka i wlewamy wino( u mnie bylo whiski - moim zdaniem zbyt aromatyczne jak na to potrawe ale jednoczesnie ciekawy smak i zabojczy aromat w kuchni).

Wrzucamy odlozone mielone mieso do warzyw, listki laurowe, tymianek, rozmaryn, sos o trudno wymawialnej nazwie i dusimy ok. 15-30 min, zawartosc powinna sie lekko sciac.Usuwamy listki laurowe.

W miedzyczasie gotujemy ziemniaki i przyrzadzamy zwykle puree z nich, takie jakie robimy od zawsze, zadnej filozofji.

Naczynie do zapiekania prostokatne wykladamy miesem z warzywami, wykladamy rownomiernie puree ziemniaczane wyrownujac ladnie powierchnie , jezeli chcemy mozemu lyzka zrobic ladne grzebyczki , ktore po upieczeniu wygladaja apetycznie:). Pieczemy, az puree sie ladnie zezloci a nadzienie bedzie lekko bulgotac. Przy 190 C ok .30 min.

 

 

środa, 24 marca 2010, beata_1309

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
wiosenka27
2010/03/24 18:47:45
O tak, zgadza się, bardzo pyszne. Smakowało mi bardzo chociaż do miłośników ziemniaków raczej nie należę:)
-
kasandraa6
2010/03/24 19:17:02
pysznie wygląda :-)
-
2010/03/24 21:13:15
Pysznie wyglada:)To jedno z moich ulubionych dan kuchni angielskiej:)W UK mianem placka pasterza okresla sie zapiekanke tylko i wylacznie zawierajaca mieso jagniece, natomiast z miesem wolowym to cottage pie, natomiast w ameryce polnocnej placek pasterza to zapiekanka z wolowina - taka ciekawostka:)Pozdrawiam:)
-
ugotujmy
2010/03/24 21:22:00
cudne są te warstwy
wcale nie pomyślałam, że to zwykły placek
-
gosiaa99
2010/05/31 03:44:55
Robiłam go kilka razy, to jedno z tych dań którmi naprawdę można się najeść:))