Dodatki na bloga
Dodatki na bloga
[ zobacz księgę | dopisz do księgi ]
Blog > Komentarze do wpisu
Ricotta – deser

Moje pierwsze do niej podejscie nie bylo zbyt udane, prosto z pudelka  byla zbyt przasna, wyrzucilam , zapomnialam ,wykreslilam.

Ale za sprawa tego prostego deseru, ktory zobaczylam na tym blogu http://dona80.livejournal.com/8229.html  "zjadlam” oczami  i ...pobieglam do sklepu.

Co wiecej? Bede dalej probowac, poniewaz  miksowalam ja i ze swiezym ananasem, wanilia, pyyysznie.

Sam przepis:

W blenderze rozcieramy ricotte z miodem, wkladamy do worka albo szprycy do dekoracji kremami. Wkladamy szpryce do lodowki. Zaparzamy kawe.

Cukier do kawy nie dodajemy. Poniewaz mamy slodki krem. Po schlodzeniu wyciskamy(ladnie:)) do malych szklaneczek krem z ricotty na przemian z kroplami kawy. Dekorujemy kiwi (ja mialam truskawki), posypujemy cukrem pudrem, podajemy.

Autorka przepisu nic nie wspomina o ilosciach.

ja mialam 250 gr ricotty

2 lyzki miodu( wiecej miodu powoduje rozrzedzenie kremu.,trzeba robic to na oko)

Teraz o kawie, mialam kawe ze zwyklego ekspresu( nie najtanszego;)). Ale nie bylo to espresso. I tu zrobilabym tak, wzielabym albo kawe espresso, albo mocno zaparzona kawe rozpuszczalna.

Poniewaz smak gdzie sie rozmywal, nie wyczuwalo sie tego kontrastu gorzka kawa – delikatny krem.

Taki maly ale eleganski deser, w sam raz po sutym obiedzie, kiedy wydaje sie ze juz nic nie zmiescimy.

 

 

wtorek, 01 czerwca 2010, beata_1309
Tagi: ricotta

Polecane wpisy

  • Zima zla ;)

    To nic ,ze dwa tygodnie jest zimno ,pochmurno(Alberta jedna z bardziej slonecznych prowincji...:)) to od paru dniu mamy zime, pada sniegpraktycznie non stop, i

  • Crumble - grumble

    Kiedys jeszcze na poczatku mojej facsynacji wypiekami, na opakowaniu do platkow owsianych zauwazylam przepis na jablkowe crumble, zbytnio nie przejmujac sie co

  • Tiramisu

    nie jest zbyt slodkie, w sam raz. (Anna Olson, “Sugar” ) Krem : 1 szkl smietanki do ubicia 1 l st wanilii 5 zoltek 1/2 szkl cukru 1/3 szkl wina Mars

  • Włoskie ciasto z ricottą i śliwkami

    Pyszne, mięciutkie ciasto z serkiem ricotta i śliwkami. Składniki: 3 duże jajka 200 g drobnego cukru do wypieków 1 opakowanie ricotty - 250g 50 ml oleju rzepako

  • CUKINIOWE PLACUSZKI Z PIEKARNIKA

    Cukiniowe placuszki z piekarnika * (8 szt.) 400-450 g cukinii 150 g ricotty 50 g bułki tartej 1 jajko 50 g parmezanu lub pecorino romano 1 łyżeczka soli 1/2 ły

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
justmydelicious
2010/06/02 08:11:19
idealny na drugie śniadanie :)
-
ugotujmy
2010/06/06 10:32:59
lubię bardzo... takie kremowo owocowe desery.
-
flusso
2010/08/15 16:44:09
Bardzo smacznie się prezentuje :)
-
gosiaa99
2010/08/29 02:11:23
Slicznie wyglada, narobilas mi ochoty!:)
A juz za pozno na taki deser..wlasciwe za pozno na jakikolwiek:)