Dodatki na bloga
Dodatki na bloga
[ zobacz księgę | dopisz do księgi ]
Kategorie: Wszystkie | Ciasteczka | Ciasto | Deser | Muzyka | Obiad | Pirog | Po prostu | Podroze | Ryba | Scones | Sniadanie | Tort | Wolowina | Zupa
RSS
niedziela, 31 stycznia 2010
Tort "Na prezent"

Ten tort od niedawna byl na mojej liscie wypiekow do zrobienia/sprobowania.Znalazlam go na tej rosyjskojezycznej stronie http://chadeyka.livejournal.com/103263.html#cutid1

Leciutka konsystencja,  bardzo delikatny i przyjemnie nasaczony biszkopt, pyszny krem . Smak orzeszkow idealnie wspolgra z caloscia.Na pewno do powtorzenia. Bardzo polecam, prosto i elegansko.Jedynie to podwoilabym ilosc kremu, mnie bylo za malo:).

Tort „Na prezent” (Podarocznyj)

Biszkopt skladniki:

4 jajka

120 gr cukru

120 gr maki

Ubijamy zoltka z cukrem(2/3 szkl cukru) do konsystencji zoltej ciagnacej masy. Nastepnie ubijamy bialka na sztywno , pod koniec ubijania dodajemy pozostaly cukier. Dwie masy(zoltka i bialka) laczymy mieszajac delikatnie. Dajemy przesiana make i ruchami gora/dol, oraz z bokow do centrum delikatnie make mieszamy z masa jajeczna -bialkowa.

Wypiekamy w tortownicy wysmarowanej maslem i podsypana maka . Piec przy temp 200 C 25-30 min, sprawdzac suchym patyczkiem. Pozostawiamy biszkopt na 8-10 godzin( wazny punkt programu).Uzylam natomiast tu przepisu  na biszkopt od  Dorotus ,ktory uzywam z powodzeniem odkad go sprobowalam pierwszy raz

Do nasaczania blatow:

100 gr cukru

110 ml cieplej wody

1 lyzeczka rumu

1 lyzka konjaku

cukier zalac ciepa woda , podgrzac , zagotowac. Wystudzic i dodac  rum i  konjak.

Krem Charlottte:

125 gr cukru

1 jajko

80 ml mleka

150 gr masla

1 lyzeczka wanilii w plynie

lyzka konjaku

Do dekoracji :

orzeszki ziemne (120-140 gr)

Wymieszac w malym garnku 125 gr cukru z jednym jajkiem, lekko ubic i dodac cieple mleko. Podgrzac , caly czas mieszajac ok .5 min. Otrzymamy zolta ciagnaca, lekko przezroczysta mase. Schladzamy ja do temperatury pokojowej, ale nie zostawiamy dlugo ,gdyz masa moze nam sie zacukrzyc.

Ubijamy maslo (ktore jest miekkie), dajemy po lyzeczce masy (jajecznej z cukrem i mlekiem), nastepnie wanilia, i konjak.

Biszkopt przekrajamy na dwa blaty, nasaczamy , smarujemy pierwszy blat kremem , nastepnie caly tort , po bokach tez, obsypujemy rozdrobnionymi orzechami ziemnymi . Wkladamy do lodowki na pare godzin, przed podaniem wyjmujemy z lodowki i dajmy postac chwile w temperaturze pokojowej. Podajemy posypany cukrem pudrem.

 

23:20, beata_1309 , Tort
Link Komentarze (4) »
sobota, 23 stycznia 2010
Peanut Butter cookies

  

z ksiazki o ktorej pisalam wczesniej

na 30 ciastek

Skladniki:

1 2/3 szkl maki zwyklej

1 lyzeczka proszku do pieczenia

½ lyzeczka cinamonu

½ lyzeczka galki muszkatolowej

¼ lyzeczka zmielonych gozdzikow(nie dawalam gozdzikow)

¼ lyzeczki soli(nie dawalam soli, moje maslo bylo solone)

1/3 szkl oleju

1/3 szkl miodu

1 szkl gladkiego masla orzechowego

½ szkl platkow owsianych

½ szkl rodzynek

 

Sposob przygotowania:

Rozgrzac piekarnik do 190 C, Wyscielic dwie blachy papierem do pieczenia.

Wymieszac make, proszek, cinamon, galke, gozdzik, i sol w misce.

Ubic odzielnie olej, miod,i maslo orzechowe(nie solone) mikserem. Wmieszac do suchych skladnikow. Dodac platki owsiane i

rodzynki. Lyzka stolowa nabierac ciasto i formowac kulki, nastepnie splaszczac reka.

Piec do uzyskania koloru zlotego 8-10 min.

Studzic na kratce,  ciastka sie musza bardziej sciac.

 

Slodko slone

 

 Uwielbiane przez dzieci i doroslych, bardzo kaloryczne (bo az 600 (albo i ponad) kalorii w 100 gr.) na dodatek moze bardzo uczulac(osoby alergiczne musze niezwykle uwazac).

Sama nie zaleze do osob ktore polubily maslo orzechowe od pierwszego wejrzenia.

Kiedy po raz pierwszy znalazlam ten produkt na stole, gdzies w jakiejs restauracji po przyjezdzie do Kanady( jest to

dostepne tu na kazdym stoliku, jak sol i pieprz)moja mina nie byla wyrazna, bylo to bowiem cos slonego cos

slodkiego,okropna masa , odrazu skreslilam tem produkt prosto z miejsca. Do czasu :)

...Polubilam, z kromka bialego pieczywa, z tostem, z dzemem i bananem .

Nastepnie sie zorientowalam ,ze nie tylko z orzeszkow ziemnych , rowniez z migdalow i innych orzechow

Najlepsze jednak z fistaszkow. Ze swieza chalka  i do kawy bez cukru. Tuczace i pyszne , raz na jakis czas:).

Maslo orzechowe produkt niemalze podstawowy w kazdym domu w USA I Kanadzie, na rownie z chlebem i mlekiem.

Daja go dzieciom, znalesc go mozna w cukierkach, czekoladach, precelkach, tortach  ,a takze zupach i sosach i

smoothie. Dostepne jest w  wersji gladkiej i z dodatkiem kruszonych orzeszkow.

U mnie najczesciej (teraz duzo mniej, bo kaloryczne i wciaga) w wersji na sniadanie .

poniedziałek, 11 stycznia 2010
Piernik na Guinnessie

 

Kolejny przepis od dorotus 76 ktory skusil mnie wygladem, opisem i oryginalnoscia.

Piernik bez odrobiny miodu, ale o zdecydowanym smaku piernika, jest pyszny i ma powalajacy kolor.

Mialam tez okazje sprobowac wypieku z melasa, piwo Guinness i melasa maja wiele wspolnego w smaku.

przepis ze strony dorotus76

 

Składniki:

160 ml ciemnego piwa Guinness

260 g mąki pszennej

2 łyżki kakao

1 i 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej

2 i 1/4 łyżeczki imbiru

1/4 łyżeczki białego pieprzu

1 łyżeczka cynamonu

2 duże jajka

130 g cukru królewskiego

160 ml melasy

180 ml oleju

Piwo Guinness zagotować, zdjąć z palnika.

W średniej wielkości misce wymieszać mąkę, kakao, sodę, imbir, pieprz i cynamon.

W większej misce ubić jajka (w całości, bez rozdzielania na białka i żółtka), cukier, melasę, olej do gładkości (można mikserem). Do większej miski wsypywać suche składniki ze średniej miski, na zmianę z piwem, miksując (tylko do połączenia sie składników).

Formę kwadratową o boku 20 do 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać do niej ciasto (będzie dość rzadkie). Piec w temperaturze 175°C przez 50 - 60 minut do tzw. suchego patyczka. Wystudzić.

Podawać z bitą śmietaną lub z polewą czekoladową.

Tagi: melasa
19:22, beata_1309 , Ciasto
Link Komentarze (1) »
Piernik przekladany

 

 Dawno jest po Nowym Roku(no moze nie tak dawno;)), a ja wciaz

wspominam smak swiat,  smak piernikow a wlasciwie hitow mojego

stolu swiatecznego.

Wlasciwie  najpierw zachwycil mnie opis i szybko zabralam sie za robienie

tego pysznego w smaku piernika  od  dorotus76 .

Jest wilgotny, lekki, pachnacy i taki klasyczny w smaku. Absolutne Nr 1

dla mnie.

przytaczam slowa Autorki

Składniki:

1 i ¾ szklanki mąki pszennej

pół szklanki cukru

200 g płynnego miodu

125 g masła

3 jajka

3 czubate łyżki kwaśnej śmietany (18%)

1,5 łyżki przyprawy korzennej do piernika

1,5 łyżeczki sody oczyszczonej

1,5 łyżki kakao (niekoniecznie, ja dodaję, bo ciasto zyskuje na kolorze)

Ponadto na przełożenie:

1 słoik dżemu śliwkowego (290 g)

1 słoik powideł śliwkowych (290 g)

1 opakowanie galaretki, najlepiej o smaku morelowym

Na polewę:

120 g gorzkiej czekolady

125 g masła

Miękkie masło utrzeć z cukrem. Dodawać po jednym żółtku, ucierać. Dodawać porcjami miód, mąkę wymieszaną z przyprawą, kakao i sodą, śmietanę. Białka ubić na sztywno, wymieszać delikatnie z ciastem. Całość włożyć do formy (u mnie głęboka keksówka o długości 32cm, uwaga: ciasto jest dość wysokie) uprzednio wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą.

Piec w temperaturze 165°C przez około 50 - 60 minut, do tzw. suchego patyczka.

Dżem i powidła zagrzać, do momentu zagotowania, ściągnąć z ognia. Wsypać galaretkę, dokładnie wymieszać, ostudzić (nie do końca, bo zbyt mocno stężeje).

Ostudzone ciasto przekroić wzdłuż na 3 płaty, posmarować masą dżemową (może być lekko ciepła).

W celu zrobienia polewy rozpuścić czekoladę i masło w kąpieli wodnej, mieszając. Polać gotowy piernik.

 

Jedyne ale jakie mialam, to przyprawa piernikowa , tu w Canadzie "allspice",

uzywalam ja po raz pierwszy i po upieczeniu byl dosc mocny zapach i smak

gozdzika, ale po tygodniowym lezakowaniu plus przelozenie piernika

dzemem "zrownowazylo  koncowy smak".

Niczego nie bylo za duzo:).

 

19:03, beata_1309 , Ciasto
Link Dodaj komentarz »