Dodatki na bloga
Dodatki na bloga
[ zobacz księgę | dopisz do księgi ]
Kategorie: Wszystkie | Ciasteczka | Ciasto | Deser | Muzyka | Obiad | Pirog | Po prostu | Podroze | Ryba | Scones | Sniadanie | Tort | Wolowina | Zupa
RSS
czwartek, 31 grudnia 2009
Nigella's Christmas Cake

Absolutny strzal w przyslowiowa dziesiatke. Moj zachwyt sie zaczal jeszcze podczas przygotowywania masy do tego

ciasta, moje gosci rowniez stwierdzili, ze nigdy nie probowali czegos rownie pysznego.

To byl smak niepodobny do niczego i niezwykly zarazem, tak bogaty, ze nie da sie opisac go w slowach.

Rzuccie wszystko i niczym predzej zabierajcie sie za to ciasto. To ciasto jest ponadswiateczne:))).

 

 

tego zrodla

 

Skladniki:

350 gr suszonych sliwek pokrojonych

250 gr rodzynek

125 gr koryntek

175 gr niesolonego masla miekkiego

175 gr ciemnego cukru Muskovado( u mnie cukier brazowy)

175 ml miodu

125 ml likieru kawowego

2 pomarancze (sok i starta skorka z nich )

1 lyzeczka przyprawy piernikowej

2 lyzki stolowe kakao

3 jaja

150 gr maki

75 gr mielonych migdalow

1/2 lyzeczka proszku do pieczenia

1/2 lyzeczka sody

Dla dekoracji:

25 gr ziaren kawy pokrytych czarna czekolada

jadalna posypka blyszczaca

zlote mini kuleczki

10 zlotych gwiazdek

*posypalam tylko cukrem pudrem

Wykonanie:

Piekarnik ustawiamy na temperature 150 C.

Wykladamy forme papierem do pieczenia  , boki i dno, boki ,poniewaz ciasto moze  uciekac(ja np. nie zrobilam tego dobrze , ciasto ucieklo mi z formy, bo bardzo wysoko sie podnioslo).

Umiescic owoce suszone, maslo , cukier, miod, likier kawowy, sok i skorke pomaranczy, przyprawe i kakao w garnku,

podgrzewac az do lekkiego zagotowania sie masy ,mieszamy az maslo bedzie rozpuszczone. Niech cala masa pogotuje sie

ok.10 min. Usunac z ognia i zostawic na 30 min.

Nastepnie do lekko juz wystygnietej masy dajemy: jaja roztrzepane, make, migdaly , proszek i sode i mieszamy drewniana

lyzka, zeby skladniki sie polaczyly.

Wylewamy mase do przygotowanej uprzednio formy i wkladamy do piekarnika na 1 3/4 do 2 h. Wierzch ma miec wyglad

sprezysty ,  blyzszczacy i zwarty.

Ciasto moze byc z lekka mokre w srodku nawet po uplywie czasu pieczenia.

Studzic ciasto na kratce.

Ciasto upieklam ok. 3 tygodnie przed Wigilia, zapakowalam w papier do pieczenia i trzymalam w pudelku kartonowym.

Ciasto po rozpakowamu bylo tak samo wilgotne, nie wysuszone ani troche.

 

23:32, beata_1309 , Ciasto
Link Komentarze (4) »
poniedziałek, 28 grudnia 2009
Rogaliki orzechowo - waniliowe

Moje swieta w tym roku to zapach rogalikow i piernikow. I to calkowity debiut i w pierwszym i w drugim przypadku :).

Sa przekruche i cudne, kusza wygladem i zapachem. Takie sniegowe , bo w cukrze pudrze maczane.

Nasunela mi sie bardzo pasujaca do nich piosenka A.M. Jopek  

 

...Ale nie o tym chcialam mowic, lecz o przepisie wzietym ze strony

Komarki

cytuje zatem za autorka przepisu

Rogaliki orzechowo-waniliowe:

180 g m±ki,
60 g miałkiego cukru,
20 g cukru waniliowego,
200 g masła,
100 g mielonych orzechów laskowych,
50 ml rumu

Zmielone orzechy uprażyć na patelni i ostudzić. Mikserem utrzeć masło z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać m±kę, orzechy, rum i wszystko dobrze zagnie¶ć. Ciasto pozostawić w lodówce, najlepiej na cał± noc.
Ciasto uformować w wałek i odcinaj±c małe kawałki formować z nich rogaliki. Piec około 10 min. w temperaturze 210 stopni (piekarnik musi być bardzo dobrze rozgrzany, inaczej rogaliki rozpłyn± się). Ostudzone ciasteczka posypać miałkim cukrem pudrem.

Powiem Wam, , iz nie bylam  fanka Anny Marii a moja firma  z okazji pewnej rocznicy urzadzila kiedys dla swoich pracownikow koncert i zaprosila wlasnie ja i ...zmienilam swoje poglady:). Koncert byl wspanialy i zapamietam go na cale zycie.

 

23:37, beata_1309 , Ciasteczka
Link Komentarze (3) »
Christmas night cookies

Wspominalam juz wczesniej o posiadaniu ksiazki 330 przepisow na ciasteczka, dlugo zajal mi proces decyzyjny,  wiertowalam ta ksiazke przez pare dni, i kazde ciastko wydawalo mi sie warte uwagi. Zawezilam wybor jednak do okresu swiatecznego  w kierunku mojego dziecka.

Wybor byl doskonaly, ciasteczka sa przekruche i bardzo pyszne, ciesza oko , nie tylko dzieci.

Upieklam je jakies pare tygodni przez swietami , doskonale przechowuja sie w metalowym pudelku, a wlasciwie juz ich tam nie ma, rozdane na prezenty. Zatem polecam!

 

Skladniki

2 szkl (300 gr) maki

1/4 lyzeczka soli

1 szkl(250 gr) masla miekkiego

1/3 szkl mleka (90 ml)

3/4 szkl (150 gr) cukru

 

Masa do przekladania

1/2 szkl (125 gr) masla miekkiego

1/2 lyzeczki wanilii w plynie

2 szkl  (300 gr) cukru -pudru

1 1/2 lyzki stolowej mleka

Kilka kropiel zielonego barwnika dla zywnosci

( u mnie kupiony wraz z zestawem do ozdobiania tortow)

na okolo 24 choinki( nie sklejonych oczywiscie :))

 

Wymieszac make i sol w misce sredniej wielkosci. Ubic maslo w odzielnym naczyniu.

Wmieszac do masla suche skladniki i mleko , formujac gladkie ciasto. Wlozyc do lodowki na ok. 30 min.

Rogrzac piekarnik do 190 C. Wylozyc 3 blachy do pieczenia papierem .

Rozwalkowac ciasto na 5 mm grubosc.

Wycinamy foremka " choinka" ciasteczka. Zanurzamy gotowa " choinke " w cukrze i kladziemy na blache.

Piec do momentu az brzegi sie zarumienia ,8-10 min. wystudzic gotowe choinki.

Masa:

Ubic maslo i wanilie do kremowej konsystencji. Dodac cukier puder i mleko, na koncu zielony kolor.

Laczyc masa ciasteczka w pary.

 

 

niedziela, 20 grudnia 2009
Rolada z dynia i kremem z mascarpone

Najwyrazniej nie mialam dosc dyni w tym roku, a szczegolnie tego koloru co

dynia daje,

pomaranczowy, cieply , to jest bardzo "przytulne" ciasto.

 Skladniki:

3/4 szkl maki

1/2 lyzeczki sody

1/2 lyzeczki proszku do pieczenia

1/2 lyzeczki cynamonu

1/4 lyzeczki imbiru

1/4 lyzeczki galki muszkatolowej

1/4 lyzeczki soli

zamiast powyzszych przypraw mozna wziac lyzeczke przypraw do piernika (ale moze wtedy zawierac gozdzik)

3 jajka

1 szkl cukru brazowego

2/3 szkl puree z dyni

1 szkl orzechow wloskich pokrojonych

0.5 szkl oliwy z oliwek

Nadzienie:

250 gr twarogu zmielonego

1 szkl cukru pudru

6 lyzek masla

wanilia

200-250 gr serka mascarpone

Wymieszac make, sode i proszek, sol, przyprawy  w odzielnym naczyniu.

3 jajka ubic z cukrem brazowym, dodac dynie , wymieszac do jednolitej masy.

Dodac suche skladniki i nastepnie orzechy  Papierem do pieczenia wylozyc

blache i rownomiernie rozprowadzic ciasto na niej.

Piec ok .30-40  min przy temperaturze 190 C do tzw. suchego patyczka.

Przygotowac recznik kuchenny.Wylozyc ostroznie upieczone ciasto na

recznik , zdjac papier i skrecic  ciasto razem z recznikiem w rulon, dac

wystygnac do konca.

W tym czasie twarog i mascarpone ubic z maslem i cukrem pudrem, dodac

wanilie.

Rozwinac  wystygniety placek i posmarowac nadzieniem, skrecic w rolade .

Bardzo delikatna i smaczna rolada. Dynia jest malo wyczuwalna w

smaku.

To jest  pyszne!

Tagi: dynia
15:50, beata_1309 , Ciasto
Link Komentarze (3) »
pi±tek, 11 grudnia 2009
Pirog bilgorajski

Ten pirog sprobowalam pierwszy raz w domu mojego przyszlego meza, bardzo mi posmakowal , dla tego odrazu poprosilam o przepis. Na malej karteczce,no i gdzies sie zgubil , prawie zapomnialam o nim, gdyby nie  Komarka

Jak zobaczylam ten pirog na jej blogu, wiedzialam odrazu, ze to jest ON! Do tego historia tego placku , dziekuje Ci  Komarko bardzo! Szybka analiza zasobow pozwolila mi piec go prawie odrazu. Niebo w gebie. Sycacy, jaki aromat rozchodzi sie po domu, a maz w niebowziety...:)))

slowa Komarki


ciasto krucho-drożdżowe

3 szklanki m±ki,
200 g masła,
20 g drożdży,
szczypta proszku do pieczenia,
1 łyżeczka cukru,
1/2 lyżeczki soli,
2 łyżki kwa¶nej ¶mietany

nadzienie

700 g ziemniaków,
500 g kaszy gryczanej,
350 g sera twarogowego,
1 szklanka ¶mietany,
5 jaj,
ok. 150 g słoniny stopionej na skwarki (w wersji wegetariańskiej tyle samo masła),
gar¶ć ¶wieżych li¶ci mięty,
sól, pieprz

Ziemniaki ugotować, odcedzić, zostawiaj±c trochę wody na dnie. Utłuc, wsypać kaszę gryczan±, dodać tłuszcz ze skwarkami i pozostawić na małym ogniu, pod przykryciem, aż kasza napęcznieje i zmięknie (trzeba mieszać od czasu do czasu, żeby nie przywarło do dna). Dodać pokruszony ser, przyprawić sol± i pieprzem, wymieszać. Dodać ¶mietanę, jajka i utłuczon± w moĽdzieżu miętę, wymieszać.

Drożdże rozkruszyć w miseczce, dodać proszek do pieczenia, sól, łyżeczkę cukru, ¶mietanę, dokładnie wymieszać. M±kę wysypać na stolnicę, dodać masło, przesiekać je z m±k±, dodać ¶mietanę z drożdżami. Wyrobić gładkie ciasto i podzielić je na pół. Jedn± czę¶ci± wyłożyć dno i boki wysmarowanej masłem formy. Wyłożyć nadzienie na ciasto, przykryć drugim płatem ciasta. Wierzch posmarować jajkiem i wstawić do pieca na 1 godzinę i 40 minut.

 

01:55, beata_1309 , Pirog
Link Komentarze (4) »
czwartek, 10 grudnia 2009
Przed swiatecznie

 

Powialo sniegiem w Calgary i zaczelo proszyc nawet u mnie na stronie :),

swiateczny nastroj udziela mi sie coraz bardziej i  wraz z nim potrzeba na

 sluchanie czegos przyjemnego.

Mnie juz odwiedzil  Mikolaj i przyniosl ksiazke " The Golden Book of

COOKIES" (over 330 great recipes) WoW!!!

23:03, beata_1309 , Po prostu
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 01 grudnia 2009
Twarog domowy

Czasem jest to koniecznosc zrobic twarog, bo o prawdziwy i smaczny bardzo trudno w tych okolicach. Mozna go kupic w spozywczym z polskimi produktami, ale to zawsze ten sam smak i tylko jeden"brend". Mozna go kupic w sklepie organicznym ,ale mozna tez zrobic samemu.

 

Przepis zapozyczony z tej strony 

1. Nagrzac (ale nie dac mu wrzec) mleko w garnku , ok 1.5 l.

2. Wlac jogurt naturalny ok 600 gr, rozprowadzic.

3. Podgrzewac na malym ogniu, powoli az do momentu kiedy zobaczymy przy sciankach garnka bedzie sie odzielac woda od masy

4. Wylaczyc , garnek odstawic az do calkowitego wystygniecia zawartosci.

5. Przelac na gaze (uprzednio wlozona na sitko), konce zawinac do gory i podwiesic (wieszam na kranie w kuchni). Pod masa ciezaru woda splynie .

6. Zostawic wisiec ok .8 h(na noc np.) .

Przechowywac w lodowce.

ps.gaze kupuje w Canadian Tire

23:35, beata_1309 , Sniadanie
Link Komentarze (2) »
Jogurt domowy

Przepisem tym podzielila sie ze mna kolezanka z Iranu Hamideh z  mojego

college i bardzo za niego jej dziekuje. Bo i oszczednosc i prawdziwy naturalny

produkt w zasiegu reki, dla mnie moze nie istniec mieso ale nabial zawsze.

 

Biore 4 litry mleka( w Kanadzie sa duze opakowania- mozna kupic 4 l.

banke).

Zagotowuje to mleko w duzym garnku az do momentu kiedy zaczyna sie

podnosic pianka, i wtedy odstawiamy przynajmniej na 2 h. zeby wystyglo,

zeby mozna bylo wlozyc palec, i zeby nie bylo zbyt gorace ale jednoczesnie

 nie bylo  tez za zimne.

Nastepnie rozprowadzamy oddzielnie w miseczce chochle zaczerpnietego z

garnku mleka i 8-10 lyzek jogurtu naturalnego ze sklepu (mniej wiecej jest  

to ok. 500-600 gr jogurtu).

Dobrze rozprowadzamy i wlewamy do garnka, mieszamy szybko

 (korzystam z duzej trzepaczki). Owijamy w koc i odstawiamy

 "odpoczywac".  Po 2 h. mozemy zobaczyc ,ze cala masa "zastygla" czyli,

jogurt jest gotowy:).

Przewaznie ja zostawiam na 2 h. dodatkowo a pozniej chowam do lodowki.

Jezeli zostawimy zawiniatko na noc -bez lodowki, bedzie  dosc kwasny jogurt

w efekcie.

 

Pozniej rozlewam do pojemnikow i dalej trzymam w lodowce,albo robie z

tego jogurtu jeszcze twarog.

Szczegolnie lubie ten jogurt z miodem i owocami, albo z suszonymi zurawinami.

Wspomnianej kolezanki maz uwielbia  jesc ten jogurt z figami.

22:47, beata_1309 , Sniadanie
Link Komentarze (1) »