Dodatki na bloga
Dodatki na bloga
[ zobacz księgę | dopisz do księgi ]
Kategorie: Wszystkie | Ciasteczka | Ciasto | Deser | Muzyka | Obiad | Pirog | Po prostu | Podroze | Ryba | Scones | Sniadanie | Tort | Wolowina | Zupa
RSS
środa, 24 marca 2010
Placek pasterza

Bardzo popularne danie w tej czesci swiata ,co gospodyni to inny przepis, ale 2 skladniki sa takie same od zawsze, mieso mielone i ziemniaki puree.

Z wygladu, oto zwykla zapiekanka , ale tak tylko sie moze zdawac. W rzeczywistosci  domowy, aromatyczny obiad , zapieczone razem daje nam nowe doznanie smakowe. Bardzo ale to bardzo polecam!!!!

Nadzienie

1 kg mielonej wolowiny

2 lyzki oleju roslinnego

Sol/pieprz do smaku

Sos worcestershire

2 zabki czosnku

2 cebuli sredniej wielkosci krojone w kostke

3 duze marchwi

4-5 galazek selera naciowego

2 lyzki maki

½ szkl bialego wina

2 liscie laurowe/rozmaryn /tymianek

1 szkl swiezego zielonego groszku(z puszki tez jak najbardziej)

Puree

1.5-2 kg ziemniakow obranych i pokrojonych

1 szkl mleka

2 lyzki masla

Sol/pieprz/przyprawy wg. uznania

 

Rozgrzewamy duza patelnie  i podsmazamy mieso mielone ok. 5-7 min, solimy i dodajemy pieprz. Mieso odkladamy na talerz, mozemy pozbyc sie nadmiaru tluszczu (wg .uznania) i podsmazamy na resztkach tluszczu cebule i czosnek, nastepnie marchew, seler naciowy do momentu az warzywa zmiekna. Nastepnie posypujemy warzywa maka i wlewamy wino( u mnie bylo whiski - moim zdaniem zbyt aromatyczne jak na to potrawe ale jednoczesnie ciekawy smak i zabojczy aromat w kuchni).

Wrzucamy odlozone mielone mieso do warzyw, listki laurowe, tymianek, rozmaryn, sos o trudno wymawialnej nazwie i dusimy ok. 15-30 min, zawartosc powinna sie lekko sciac.Usuwamy listki laurowe.

W miedzyczasie gotujemy ziemniaki i przyrzadzamy zwykle puree z nich, takie jakie robimy od zawsze, zadnej filozofji.

Naczynie do zapiekania prostokatne wykladamy miesem z warzywami, wykladamy rownomiernie puree ziemniaczane wyrownujac ladnie powierchnie , jezeli chcemy mozemu lyzka zrobic ladne grzebyczki , ktore po upieczeniu wygladaja apetycznie:). Pieczemy, az puree sie ladnie zezloci a nadzienie bedzie lekko bulgotac. Przy 190 C ok .30 min.

 

 

Plesniak

Od niedawna marzyla mi sie ciepla przytulna szarlotka, ale zeby skomplikowac nieco „zycie” postanowilam upiec moj ulubiony plesniak.

Ze wzgledu na to, ze czasochlonny(tylko troche:)) byl przeze mnie odkladany na pozniej.

Kruche ciasto najsmacznejsze z tych ,co jadlam kiedykolwiek/gzdiekolwiek, w polaczeniu z jablkami daje wspanialy duet smakowy, jednym kawalkiem sie nie obejdzie przy probowaniu.

Plesniak

3 szkl maki

1.5 cukru

5 jaj

25 dkg margaryny(masla)

1 lyzeczka proszku do pieczenia z nieduza gorka

1 lyzka kakao

50 dkg jablek/dzemu/ przecieru

starta skorka pomaranczy 1-1.5 lyzki

1/3 szkl cukru brazowego

cynamon 1/4 lyzeczki

Make przesiac z proszkiem do pieczenia a nastepnie posiekac z margaryna mocno schlodzona(mozna to wykonac w zwyklym robocie kuchennym), stopniowo dodac zoltka z 5 jaj. Bialka oddzielic i wlozyc do lodowki. Beda potrzebne do ubicia.
Do ciasta dodac 0.5 szkl cukru i wyrobic szybko kruche ciasto. Trzymac w lodowce albo zamrazalniku ok. 30 minut.

W miedzyczasie przygotowujemy jablka, krojac je w drobniejsza kostke.Podgotowujemy jablka z cukrem brazowym i dajemy skorka pomaranczowa i cynamon na koncu .

Przygotowujemy forme do pieczenia, najlepiej prostokatna. Wyjmujemy 2/3 ciasta i rozwalkowujemy , wykladamy forme. Na ciasto ukladamy nasze jablka. Bierzemy z zamrazalnika  1/3 ciasta i dzielimy ja na pol. Na grubej tarce scieramy pierwsza czesc prosto na jablka, rozprowadzamy tak, zeby przykrywalo calosc jablek .
Nastepnie ubita piane ( z 1 szkl cukru) rozprowadzamy na jablkach.
Nastepnie bierzemy druga polowe ciasta i scieramy ja na bialka, posypujemy proszkiem kakao.
Wstawiamy do piekarnika uprzednio nagrzanego do 190 C.
Pieczemy ok 40-50 min.

Tagi: jablka
16:58, beata_1309 , Ciasto
Link Komentarze (5) »