Dodatki na bloga
Dodatki na bloga
[ zobacz księgę | dopisz do księgi ]
Kategorie: Wszystkie | Ciasteczka | Ciasto | Deser | Muzyka | Obiad | Pirog | Po prostu | Podroze | Ryba | Scones | Sniadanie | Tort | Wolowina | Zupa
RSS
wtorek, 01 czerwca 2010
Ricotta – deser

Moje pierwsze do niej podejscie nie bylo zbyt udane, prosto z pudelka  byla zbyt przasna, wyrzucilam , zapomnialam ,wykreslilam.

Ale za sprawa tego prostego deseru, ktory zobaczylam na tym blogu http://dona80.livejournal.com/8229.html  "zjadlam” oczami  i ...pobieglam do sklepu.

Co wiecej? Bede dalej probowac, poniewaz  miksowalam ja i ze swiezym ananasem, wanilia, pyyysznie.

Sam przepis:

W blenderze rozcieramy ricotte z miodem, wkladamy do worka albo szprycy do dekoracji kremami. Wkladamy szpryce do lodowki. Zaparzamy kawe.

Cukier do kawy nie dodajemy. Poniewaz mamy slodki krem. Po schlodzeniu wyciskamy(ladnie:)) do malych szklaneczek krem z ricotty na przemian z kroplami kawy. Dekorujemy kiwi (ja mialam truskawki), posypujemy cukrem pudrem, podajemy.

Autorka przepisu nic nie wspomina o ilosciach.

ja mialam 250 gr ricotty

2 lyzki miodu( wiecej miodu powoduje rozrzedzenie kremu.,trzeba robic to na oko)

Teraz o kawie, mialam kawe ze zwyklego ekspresu( nie najtanszego;)). Ale nie bylo to espresso. I tu zrobilabym tak, wzielabym albo kawe espresso, albo mocno zaparzona kawe rozpuszczalna.

Poniewaz smak gdzie sie rozmywal, nie wyczuwalo sie tego kontrastu gorzka kawa – delikatny krem.

Taki maly ale eleganski deser, w sam raz po sutym obiedzie, kiedy wydaje sie ze juz nic nie zmiescimy.

 

 

Tagi: ricotta
23:15, beata_1309 , Deser
Link Komentarze (4) »