Dodatki na bloga
Dodatki na bloga
[ zobacz księgę | dopisz do księgi ]
Kategorie: Wszystkie | Ciasteczka | Ciasto | Deser | Muzyka | Obiad | Pirog | Po prostu | Podroze | Ryba | Scones | Sniadanie | Tort | Wolowina | Zupa
RSS
niedziela, 29 listopada 2009
Tort Szwarcwaldzki (Black Forest Cake)

 zapozyczony ze strony http://mojewypieki.blox.pl/html

 slowa autorki tego blogu

 Składniki na ciasto: 

       150 g gorzkiej czekolady, roztopionej

       150 g miękkiego masła 

       150 g drobnego cukru

       6 dużych jajek, osobno białka i żółtka

       150 g mąki

       1 łyżeczka proszku do pieczenia

       szczypta soli

Masło zmiksować z roztopioną, lekko ciepłą czekoladą, aż do gładkości. Kolejno i powoli wbijać żółtka i cukier, cały czas miksując. Wsypać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wymieszać. Białka ubić z solą na sztywno, delikatnie wmieszać do gęstej, czekoladowej mikstury.

Ciasto przelać do wyłożonej papierem tortownicy o średnicy 24 cm. Piec w temperaturze 170ºC około 30 - 40 minut (nawet krócej, do tzw. suchego patyczka). Ostudzić, przekroić wzdłuż na 3 blaty.

Można również upiec osobnno 3 blaty (ja tak zrobiłam), każdy blat piecze się około 12 minut i nie ma problemu z przekrojeniem ciasta na 3 równe części ;)

Syrop do nasączenia blatów:

       75 ml soku z wiśni (może być z kompotu, może być syrop z wiśni z puszki) 

       75 ml likieru wiśniowego

Wymieszać.

Masa wiśniowa:

       150 ml kompotu z wiśni (lub syropu po wiśniach z puszki)

       2 łyżki cukru

       2 łyżki skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej

       1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

       50 ml likieru wiśniowego

       700 g wiśni świeżych, zamrożonych (po odsączeniu wody) lub z kompotu, syropu, itp.

Wszystko dobrze wymieszać (oprócz wiśni), podgrzać i mieszać do zgęstnienia (jak kisiel). Na sam koniec dodać wiśnie, wymieszać delikatnie, odstawić do wystygniecia.

Ponadto:

       około 750 ml - 1 L śmietany kremówki (30%) na przełożenie i ozdobienie

       4 łyżki cukru pudru

Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem.

Wykonanie tortu:

Na paterę położyć pierwszy blat ciasta, nasączyć syropem (50 ml). Na niego wyłożyć połowę masy z wiśni, 1/4 bitej śmietany. Przykryć kolejnym blatem, znów nasączyć (kolejne 50 ml), wyłożyć resztę masy wiśniowej, kolejną część bitej śmietany. Przykryć ostatnim blatem ciasta, lekko przyciskajać, nasączyć (ostatnie 50 ml).
Tort z wierzchu i po bokach udekorować resztą bitej śmietany, ozdobić wiśniami (mogą być czereśnie koktajlowe) oraz wiórkami czekolady. Przechowywać w lodówce.

Smacznego :)

* do ubitej śmietany można dodać żelatyny - ja tego nigdy nie robię, bo angielskie kremówki są wystarczająco 'sztywne'

 

00:06, beata_1309 , Tort
Link Komentarze (1) »
sobota, 28 listopada 2009
Piegusek Alicji

Alicja to znajoma, jak nikt zna sie na dobrych ciastach, to jest jej przepis.


Składniki:

1 szkl  cukru

2 1/3 szkl. maki
2/3 szkl. maku( nie gotujemy maku, nie ucieramy, tylko suchy!)
5 dużych jaj
1/2 paczki (125 gr)masła
5 lyzek stolowych oleju
aromat do ciast migdalowy i rumowy
1/2 szkl. wody
1 lyzeczka proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
50 gr. rodzynek
szczypta soli


Sposob wykonania:


Rozpuscic skladniki: 1 szkl. cukru, 1/2 paczki masla,5 lyzek oleju,
1/2szkl. wody, 1 cukier waniliowy,
Do goracej masy wsypac 2/3 szkl. maku I zagotowac.
Gdy lekko cala masa przestygnie, wsypac 2 1/3 szkl. maki(uprzednio przesianej razem z proszkiem od pieczenia)
Dodac szczypte soli, zapachy , zmiksowac to wszystko na jednolita mase.

Miksujac dodawac stopniowo po jednym zoltku, dorzucic rodzynki, z bialek (5) ubic piane i wmieszac do calej masy delikatnie.
Piec ok 55 min w temp. 160 C.

Polewa:
Smietana, cukier puder, mozna dodac kwasku cytrynowego. Przygotowana polewe wylewamy na lekko ostudzone ciasto.

 

23:58, beata_1309 , Ciasto
Link Dodaj komentarz »
Ciasto marchewkowe

   



1.5 szkl maki
1 szkl cukru
1 plaska lyzeczka proszku do pieczenia
1.5 lyzeczki cynamonu
wanilia- 1 lyzeczka 
0.5 szkl oleju roslinnego
3 jajka
2-3 marchewki sr. wielkosci
rodzynki- pol garsci
1 jablko


Krem dla wersji swiatecznej

 300 gr. Smietany 18%
150 gr.-smietanki slodkiej
Orzeszki wloskie

Ucieramy olej z cukrem, dodajemy wanilie oraz starta marchew. Nastepnie cynamon, rodzynki, pokrojone w kostke jablko(jablko, rodzynki pominelam ), wbijamy jajka po kolei, dobrze cala mase ubijajac.
Na koncu dajemy make z proszkiem do pieczenia( wymieszana i przesiana).
Pieczemy przy temperaturze 180 C ok. 20 min. Sprawdzamy drewnianym patyczkiem ,jezeli wychodzi suchy-gotowe.

Jezeli robimy wersje na swieta albo impreze, mozna zrobic to tego ciasta krem.
Ubijamy gesta smietane ( nie swieza kupiona, ta ktora postoi pare dni i zgestnieje w kubeczku) , nastepnie wlewamy smietane slodka dalej ubijajac. Rozcinamy ciasto wzdluz. Smarujemy kremem i przekladamy orzechami. Ciasto jest gotowe do jedzenia odrazu, nie musi stac w lodowce dla “przegryzienia sie”.

 

 

23:50, beata_1309 , Ciasto
Link Dodaj komentarz »
piątek, 27 listopada 2009
Black Forest Molten Cake

 

Czekoladowy Czarny Las

 (Anna Olson, “Sugar” )
Dla smakoszy lubiacych czekolade , przepyszne ciasto -Fenomenalne!

Nadzienie z wisni:
1 szkl wisni bez pestek, nie slodzonych
1/2 szkl cukru

Ciasto

240- 250 gr gorzkiej czekolady
1/2 szkl masla
2/3 szkl cukru
3 jajka, pokojowej temperatury
1 lyzeczka wanilii
1/4 szkl maki
1/4 szkl kakao proszku
Szczypta soli

Sos- wisniowe brandy:

2 szkl slodzonych wisni, bez pestek
1/2 szkl cukru
Cynamon 0.5lyzeczki
4 l .st * brandy
1 1/2 l. st maki ziemniaczanej
2 l .st. zimnej wody

* l.st - lyzka stolowa


Wisniowe nadzienie:
Zagotowac wisnie z 1/2 szkl cukru -30 min, schlodzic.

Ciasto:

1. piekarnik nagrzac do 375 F (175 C)
2. niewielkie foremki(na male keksy np.) nasmarowac maslem , przysypac cukrem krzysztalem
3. Rozpuscic czekolade nad wrzaca woda w misce badz w mikrofalowce( w mikrofalowce robimy to ostroznie, by sie nie spiekla I nie zwazyla)
4. W odzielnym naczyniu miksujemy maslo z cukrem (2/3 szkl), dodajemy jajka,wprowadzamy rozpuszczona czekolade I wanilie.
5. Przesiewamy make, kakao proszek, sol. Calosc laczymy z masa czekoladowa.
6. Wkladamy po lyzce nadzienia wisniowego do kazdej foremki, pokrywajac to wszystko ciastem, wyrownujemy powierzchnie.
7. Pieczemy 20-22 min.

Sos wisniowe brandy:

1. Gotujemy wisnie, cukier, cynamon ok. 30 min. Wprowdzamy brandy.
2. Rozprowadzic make ziemn. z 2 lyzkami st. zimnej wody. Wmieszac do wisni. Zagotowac i wylaczyc. Serwowac jak sie wystudzi, razem z upieczonym ciastem.


ps.
Wisnie zastapilam kompotem wisniowym w sloiku litrowym.
Odnioslam wrazenie ,ze to "za duzo szczescia" i czekolada i wisnie , bez wisni to ciasto tez "dziala" . Drugi raz robilam bez wisni i sosu brandy.

15:47, beata_1309 , Ciasto
Link Dodaj komentarz »
Tiramisu

 

 nie jest zbyt slodkie, w sam raz.
(Anna Olson, “Sugar” )





Krem:
1 szkl smietanki do ubicia
1 l st wanilii
5 zoltek
1/2 szkl cukru
1/3 szkl wina Marsala (robilam bez wina)
2 szkl sera Mascarpone

Plyn dla biszkoptow:
1 1/2 szkl dobrze zaparzonej kawy
1/4 szkl romu (albo mocnego alkoholu, np. brendy, whiskey etc.)
5 l st cukru
1 op. biszkoptow paluszkow
1/2 szkl tartej czekolady (gorzkiej)




Sposob przygotowania:

1 Ubic smietanke z wanilia. Schlodzic.
2. Do szklanej/ceramicznej misy wlozyc cukier, zoltka, wino.
Miske wkladamy do garnka z gotujaca sie woda, woda nie moze wrzec ,tylko delikatnie "pykac". Ubijamy mase w misce mikserem, do momentu az nie powiekszy sie dwukrotnie(tak zwane" ubijanie na parze", nic trudnego!!! )).
3.Wprowadzic mascarpone do jeszcze cieplej masy, schlodzic przy temperaturze pokojowej.

Delikatnymi ruchami wprowadzic ubita smietane do masy.


Przygotowanie biszkopcikow.

Najpierw zaparzmy kawe z cukrem, dodajmy do niej alkochol(kawa musi wystygnac do temperatury pokojowej)

1.Zanurzamy szybkimi ruchami biszkopty do kawy(nie moga byc bardzo mokre).
2.Ukladamy dokladnie jeden obok drugiego, w przygotowaniej formie do pieczenia(np. keksowka, bralam zwykla okragla forme do pieczenia*) . Na biszkopciki kladziemy warstwe kremu i posypujemy tarta czekolada.
Powtarzamy p. 1 i p. 2.
3 Posypujemy kakao proszkiem i tarta czekolada ostatnia gorna
warstwe.



Najlepiej schlodzic w lodowce cala noc.

15:20, beata_1309 , Deser
Link Komentarze (2) »
Ananasek

 

 

(zrodlo " 103 Ciasta siostry Anastazji")
slowa Autorki:

Ciasto idealne, jak wyglada tak smakuje, bardzo ladny wysoki biszkopt.


Upiec jasny biszkopt:
6 jaj
1 szkl cukru
1 szkl maki
1 plaska lyzeczka proszku do pieczenia
1 Bialka ubic na sztywno, dodac cukier i zoltka(ubite razem uprzednio*).
2 Dodac make zmieszana z proszkiem i lekko wymieszac.
3 Wylac na forme do pieczenia.
4. Piec w temp. 160-180 C okolo 30- 40 minut.

Masa budyniowa:
1. Z 1 puszki ananasow odlac sok.
2. Na soku ugotowac budyn smietankowy lub waniliowy.
3. Owoce ananasa pokroic w kostke, polaczyc z budyniem i przestudzic.

1 puszka ananasow 1 budyn


Piana:
1 Bialka ubic z cukrem.
2. Dodac kokos i lekko wymieszac.
1/2 szkl bialek
1/2 szkl cukru
15 dag wiorek kokosowych

Przelozenie placka:
Biszkopt - masa budyniowa - piana.

Zapiec w goracym piekarniku na zloty kolor przy 180 C.

* uwagi wlasne

ps. Mam kilka zastrzezen do przepisu, nie wszystko jest opowiedziane dokladnie( wole dokladnie:)), wiec musialam kilka rzeczy robic na intuicje. Mam na mysli tu osoby dopiero probujace cos upiec, jezeli nie ma szczegolow, zrobic dobrze cokolwiek jest trudno.

 

14:48, beata_1309
Link Dodaj komentarz »
1 , 2 , 3 , 4