Dodatki na bloga
Dodatki na bloga
[ zobacz księgę | dopisz do księgi ]
środa, 24 marca 2010
Plesniak

Od niedawna marzyla mi sie ciepla przytulna szarlotka, ale zeby skomplikowac nieco „zycie” postanowilam upiec moj ulubiony plesniak.

Ze wzgledu na to, ze czasochlonny(tylko troche:)) byl przeze mnie odkladany na pozniej.

Kruche ciasto najsmacznejsze z tych ,co jadlam kiedykolwiek/gzdiekolwiek, w polaczeniu z jablkami daje wspanialy duet smakowy, jednym kawalkiem sie nie obejdzie przy probowaniu.

Plesniak

3 szkl maki

1.5 cukru

5 jaj

25 dkg margaryny(masla)

1 lyzeczka proszku do pieczenia z nieduza gorka

1 lyzka kakao

50 dkg jablek/dzemu/ przecieru

starta skorka pomaranczy 1-1.5 lyzki

1/3 szkl cukru brazowego

cynamon 1/4 lyzeczki

Make przesiac z proszkiem do pieczenia a nastepnie posiekac z margaryna mocno schlodzona(mozna to wykonac w zwyklym robocie kuchennym), stopniowo dodac zoltka z 5 jaj. Bialka oddzielic i wlozyc do lodowki. Beda potrzebne do ubicia.
Do ciasta dodac 0.5 szkl cukru i wyrobic szybko kruche ciasto. Trzymac w lodowce albo zamrazalniku ok. 30 minut.

W miedzyczasie przygotowujemy jablka, krojac je w drobniejsza kostke.Podgotowujemy jablka z cukrem brazowym i dajemy skorka pomaranczowa i cynamon na koncu .

Przygotowujemy forme do pieczenia, najlepiej prostokatna. Wyjmujemy 2/3 ciasta i rozwalkowujemy , wykladamy forme. Na ciasto ukladamy nasze jablka. Bierzemy z zamrazalnika  1/3 ciasta i dzielimy ja na pol. Na grubej tarce scieramy pierwsza czesc prosto na jablka, rozprowadzamy tak, zeby przykrywalo calosc jablek .
Nastepnie ubita piane ( z 1 szkl cukru) rozprowadzamy na jablkach.
Nastepnie bierzemy druga polowe ciasta i scieramy ja na bialka, posypujemy proszkiem kakao.
Wstawiamy do piekarnika uprzednio nagrzanego do 190 C.
Pieczemy ok 40-50 min.

Tagi: jablka
16:58, beata_1309 , Ciasto
Link Komentarze (5) »
poniedziałek, 01 lutego 2010
Toffi - ciasto

Uwielbiam robic to ciasto, gdyz jest ono jednym z pierwszych wypiekow ktore robilam po przyjezdzie do Kanady.

Jest to dla mnie skojarzenie z poczatkiem fascynujacej przygody zwiazanej z pieczeniem ciast i mojego sentymentu do programu Sugar(polska wersja „Na slodko”) Anny Olson .

Smak tego ciasta to smak zblizony do tutejszych wypiekow, taki  typowy amerykanski smak.

 Toffi Ciasto(anna olson)

Skladniki:
1/4 szkl masla temp. pokojowej
1/2 szkl cukru
1/2 szkl brazowego cukru
2 jajka
wanilia
1 1/4szkl maki
1/2 lyzeczki proszku do pieczenia

masa Toffi:
1/2 szkl masla
1/2 szkl cukru
1 szkl cukru brazowego
1/2szkl syropu z kukurydzy (pominelam)
1/4 szkl wody
1/2 lyzeczki soli
1 szkl orzechow wloskich pokrojonych
3/4 szkl nieslodkich wiorkow kokosowych
3/4szkl. czipsow czekoladowych
1/2 szkl slodkiej smietanki 30%
wanilia

Sposob przygotowania :

1. Piekarnik uprzednio nagrzac do temp. 180 C, posmarowac maslem forme do pieczenia,wylozyc ja kawalkiem papieru do pieczenia.
W misce zmiksowac maslo z cukrem do puszystosci, dodac jajka, wanilie, ubijac cala mase. W odzielnym naczyniu polaczyc make, proszek do pieczenia, sol.
Dodac do ww. masy i ucierac do polaczenia skladnikow. Wylozyc do formy, piec 20-25 min, az stanie sie zlociscie brazowe. Wystudzic.
2. W rondlu rozpuscic maslo, dodac cukier, syrop kukurydziany, wode, sol. Kiedy calosc zacznie wrzec, wsypac orzechy wloskie i kokos. Na malym ogniu gotowac ok.7 min, czesto mieszajac(masa powinna sie sciac I stac sie brazowa). Zdjac z ognia , dodac smietanke i wanilie. Wylac na ciasto i posypac chipsami czekoladowymi. Wstawic do piekarnika z powrotem na 13-16 minut, poki cala masa nie zacznie bulgotac .
3. Nastepnie schlodzic I pokroic.

moje uwagi:
Masa toffi moze byc robiona z mniejsza ilosca skladnikow, np. bralam tylko 1/2 szkl. cukru brazowego,  1/2 szkl masla mozna spokojnie zredukowac do 1/3.

 

Tagi: toffi
06:28, beata_1309 , Ciasto
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 11 stycznia 2010
Piernik na Guinnessie

 

Kolejny przepis od dorotus 76 ktory skusil mnie wygladem, opisem i oryginalnoscia.

Piernik bez odrobiny miodu, ale o zdecydowanym smaku piernika, jest pyszny i ma powalajacy kolor.

Mialam tez okazje sprobowac wypieku z melasa, piwo Guinness i melasa maja wiele wspolnego w smaku.

przepis ze strony dorotus76

 

Składniki:

160 ml ciemnego piwa Guinness

260 g mąki pszennej

2 łyżki kakao

1 i 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej

2 i 1/4 łyżeczki imbiru

1/4 łyżeczki białego pieprzu

1 łyżeczka cynamonu

2 duże jajka

130 g cukru królewskiego

160 ml melasy

180 ml oleju

Piwo Guinness zagotować, zdjąć z palnika.

W średniej wielkości misce wymieszać mąkę, kakao, sodę, imbir, pieprz i cynamon.

W większej misce ubić jajka (w całości, bez rozdzielania na białka i żółtka), cukier, melasę, olej do gładkości (można mikserem). Do większej miski wsypywać suche składniki ze średniej miski, na zmianę z piwem, miksując (tylko do połączenia sie składników).

Formę kwadratową o boku 20 do 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać do niej ciasto (będzie dość rzadkie). Piec w temperaturze 175°C przez 50 - 60 minut do tzw. suchego patyczka. Wystudzić.

Podawać z bitą śmietaną lub z polewą czekoladową.

Tagi: melasa
19:22, beata_1309 , Ciasto
Link Komentarze (1) »
Piernik przekladany

 

 Dawno jest po Nowym Roku(no moze nie tak dawno;)), a ja wciaz

wspominam smak swiat,  smak piernikow a wlasciwie hitow mojego

stolu swiatecznego.

Wlasciwie  najpierw zachwycil mnie opis i szybko zabralam sie za robienie

tego pysznego w smaku piernika  od  dorotus76 .

Jest wilgotny, lekki, pachnacy i taki klasyczny w smaku. Absolutne Nr 1

dla mnie.

przytaczam slowa Autorki

Składniki:

1 i ¾ szklanki mąki pszennej

pół szklanki cukru

200 g płynnego miodu

125 g masła

3 jajka

3 czubate łyżki kwaśnej śmietany (18%)

1,5 łyżki przyprawy korzennej do piernika

1,5 łyżeczki sody oczyszczonej

1,5 łyżki kakao (niekoniecznie, ja dodaję, bo ciasto zyskuje na kolorze)

Ponadto na przełożenie:

1 słoik dżemu śliwkowego (290 g)

1 słoik powideł śliwkowych (290 g)

1 opakowanie galaretki, najlepiej o smaku morelowym

Na polewę:

120 g gorzkiej czekolady

125 g masła

Miękkie masło utrzeć z cukrem. Dodawać po jednym żółtku, ucierać. Dodawać porcjami miód, mąkę wymieszaną z przyprawą, kakao i sodą, śmietanę. Białka ubić na sztywno, wymieszać delikatnie z ciastem. Całość włożyć do formy (u mnie głęboka keksówka o długości 32cm, uwaga: ciasto jest dość wysokie) uprzednio wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą.

Piec w temperaturze 165°C przez około 50 - 60 minut, do tzw. suchego patyczka.

Dżem i powidła zagrzać, do momentu zagotowania, ściągnąć z ognia. Wsypać galaretkę, dokładnie wymieszać, ostudzić (nie do końca, bo zbyt mocno stężeje).

Ostudzone ciasto przekroić wzdłuż na 3 płaty, posmarować masą dżemową (może być lekko ciepła).

W celu zrobienia polewy rozpuścić czekoladę i masło w kąpieli wodnej, mieszając. Polać gotowy piernik.

 

Jedyne ale jakie mialam, to przyprawa piernikowa , tu w Canadzie "allspice",

uzywalam ja po raz pierwszy i po upieczeniu byl dosc mocny zapach i smak

gozdzika, ale po tygodniowym lezakowaniu plus przelozenie piernika

dzemem "zrownowazylo  koncowy smak".

Niczego nie bylo za duzo:).

 

19:03, beata_1309 , Ciasto
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 31 grudnia 2009
Nigella's Christmas Cake

Absolutny strzal w przyslowiowa dziesiatke. Moj zachwyt sie zaczal jeszcze podczas przygotowywania masy do tego

ciasta, moje gosci rowniez stwierdzili, ze nigdy nie probowali czegos rownie pysznego.

To byl smak niepodobny do niczego i niezwykly zarazem, tak bogaty, ze nie da sie opisac go w slowach.

Rzuccie wszystko i niczym predzej zabierajcie sie za to ciasto. To ciasto jest ponadswiateczne:))).

 

 

tego zrodla

 

Skladniki:

350 gr suszonych sliwek pokrojonych

250 gr rodzynek

125 gr koryntek

175 gr niesolonego masla miekkiego

175 gr ciemnego cukru Muskovado( u mnie cukier brazowy)

175 ml miodu

125 ml likieru kawowego

2 pomarancze (sok i starta skorka z nich )

1 lyzeczka przyprawy piernikowej

2 lyzki stolowe kakao

3 jaja

150 gr maki

75 gr mielonych migdalow

1/2 lyzeczka proszku do pieczenia

1/2 lyzeczka sody

Dla dekoracji:

25 gr ziaren kawy pokrytych czarna czekolada

jadalna posypka blyszczaca

zlote mini kuleczki

10 zlotych gwiazdek

*posypalam tylko cukrem pudrem

Wykonanie:

Piekarnik ustawiamy na temperature 150 C.

Wykladamy forme papierem do pieczenia  , boki i dno, boki ,poniewaz ciasto moze  uciekac(ja np. nie zrobilam tego dobrze , ciasto ucieklo mi z formy, bo bardzo wysoko sie podnioslo).

Umiescic owoce suszone, maslo , cukier, miod, likier kawowy, sok i skorke pomaranczy, przyprawe i kakao w garnku,

podgrzewac az do lekkiego zagotowania sie masy ,mieszamy az maslo bedzie rozpuszczone. Niech cala masa pogotuje sie

ok.10 min. Usunac z ognia i zostawic na 30 min.

Nastepnie do lekko juz wystygnietej masy dajemy: jaja roztrzepane, make, migdaly , proszek i sode i mieszamy drewniana

lyzka, zeby skladniki sie polaczyly.

Wylewamy mase do przygotowanej uprzednio formy i wkladamy do piekarnika na 1 3/4 do 2 h. Wierzch ma miec wyglad

sprezysty ,  blyzszczacy i zwarty.

Ciasto moze byc z lekka mokre w srodku nawet po uplywie czasu pieczenia.

Studzic ciasto na kratce.

Ciasto upieklam ok. 3 tygodnie przed Wigilia, zapakowalam w papier do pieczenia i trzymalam w pudelku kartonowym.

Ciasto po rozpakowamu bylo tak samo wilgotne, nie wysuszone ani troche.

 

23:32, beata_1309 , Ciasto
Link Komentarze (4) »
niedziela, 20 grudnia 2009
Rolada z dynia i kremem z mascarpone

Najwyrazniej nie mialam dosc dyni w tym roku, a szczegolnie tego koloru co

dynia daje,

pomaranczowy, cieply , to jest bardzo "przytulne" ciasto.

 Skladniki:

3/4 szkl maki

1/2 lyzeczki sody

1/2 lyzeczki proszku do pieczenia

1/2 lyzeczki cynamonu

1/4 lyzeczki imbiru

1/4 lyzeczki galki muszkatolowej

1/4 lyzeczki soli

zamiast powyzszych przypraw mozna wziac lyzeczke przypraw do piernika (ale moze wtedy zawierac gozdzik)

3 jajka

1 szkl cukru brazowego

2/3 szkl puree z dyni

1 szkl orzechow wloskich pokrojonych

0.5 szkl oliwy z oliwek

Nadzienie:

250 gr twarogu zmielonego

1 szkl cukru pudru

6 lyzek masla

wanilia

200-250 gr serka mascarpone

Wymieszac make, sode i proszek, sol, przyprawy  w odzielnym naczyniu.

3 jajka ubic z cukrem brazowym, dodac dynie , wymieszac do jednolitej masy.

Dodac suche skladniki i nastepnie orzechy  Papierem do pieczenia wylozyc

blache i rownomiernie rozprowadzic ciasto na niej.

Piec ok .30-40  min przy temperaturze 190 C do tzw. suchego patyczka.

Przygotowac recznik kuchenny.Wylozyc ostroznie upieczone ciasto na

recznik , zdjac papier i skrecic  ciasto razem z recznikiem w rulon, dac

wystygnac do konca.

W tym czasie twarog i mascarpone ubic z maslem i cukrem pudrem, dodac

wanilie.

Rozwinac  wystygniety placek i posmarowac nadzieniem, skrecic w rolade .

Bardzo delikatna i smaczna rolada. Dynia jest malo wyczuwalna w

smaku.

To jest  pyszne!

Tagi: dynia
15:50, beata_1309 , Ciasto
Link Komentarze (3) »
sobota, 28 listopada 2009
Piegusek Alicji

Alicja to znajoma, jak nikt zna sie na dobrych ciastach, to jest jej przepis.


Składniki:

1 szkl  cukru

2 1/3 szkl. maki
2/3 szkl. maku( nie gotujemy maku, nie ucieramy, tylko suchy!)
5 dużych jaj
1/2 paczki (125 gr)masła
5 lyzek stolowych oleju
aromat do ciast migdalowy i rumowy
1/2 szkl. wody
1 lyzeczka proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
50 gr. rodzynek
szczypta soli


Sposob wykonania:


Rozpuscic skladniki: 1 szkl. cukru, 1/2 paczki masla,5 lyzek oleju,
1/2szkl. wody, 1 cukier waniliowy,
Do goracej masy wsypac 2/3 szkl. maku I zagotowac.
Gdy lekko cala masa przestygnie, wsypac 2 1/3 szkl. maki(uprzednio przesianej razem z proszkiem od pieczenia)
Dodac szczypte soli, zapachy , zmiksowac to wszystko na jednolita mase.

Miksujac dodawac stopniowo po jednym zoltku, dorzucic rodzynki, z bialek (5) ubic piane i wmieszac do calej masy delikatnie.
Piec ok 55 min w temp. 160 C.

Polewa:
Smietana, cukier puder, mozna dodac kwasku cytrynowego. Przygotowana polewe wylewamy na lekko ostudzone ciasto.

 

23:58, beata_1309 , Ciasto
Link Dodaj komentarz »
Ciasto marchewkowe

   



1.5 szkl maki
1 szkl cukru
1 plaska lyzeczka proszku do pieczenia
1.5 lyzeczki cynamonu
wanilia- 1 lyzeczka 
0.5 szkl oleju roslinnego
3 jajka
2-3 marchewki sr. wielkosci
rodzynki- pol garsci
1 jablko


Krem dla wersji swiatecznej

 300 gr. Smietany 18%
150 gr.-smietanki slodkiej
Orzeszki wloskie

Ucieramy olej z cukrem, dodajemy wanilie oraz starta marchew. Nastepnie cynamon, rodzynki, pokrojone w kostke jablko(jablko, rodzynki pominelam ), wbijamy jajka po kolei, dobrze cala mase ubijajac.
Na koncu dajemy make z proszkiem do pieczenia( wymieszana i przesiana).
Pieczemy przy temperaturze 180 C ok. 20 min. Sprawdzamy drewnianym patyczkiem ,jezeli wychodzi suchy-gotowe.

Jezeli robimy wersje na swieta albo impreze, mozna zrobic to tego ciasta krem.
Ubijamy gesta smietane ( nie swieza kupiona, ta ktora postoi pare dni i zgestnieje w kubeczku) , nastepnie wlewamy smietane slodka dalej ubijajac. Rozcinamy ciasto wzdluz. Smarujemy kremem i przekladamy orzechami. Ciasto jest gotowe do jedzenia odrazu, nie musi stac w lodowce dla “przegryzienia sie”.

 

 

23:50, beata_1309 , Ciasto
Link Dodaj komentarz »
piątek, 27 listopada 2009
Black Forest Molten Cake

 

Czekoladowy Czarny Las

 (Anna Olson, “Sugar” )
Dla smakoszy lubiacych czekolade , przepyszne ciasto -Fenomenalne!

Nadzienie z wisni:
1 szkl wisni bez pestek, nie slodzonych
1/2 szkl cukru

Ciasto

240- 250 gr gorzkiej czekolady
1/2 szkl masla
2/3 szkl cukru
3 jajka, pokojowej temperatury
1 lyzeczka wanilii
1/4 szkl maki
1/4 szkl kakao proszku
Szczypta soli

Sos- wisniowe brandy:

2 szkl slodzonych wisni, bez pestek
1/2 szkl cukru
Cynamon 0.5lyzeczki
4 l .st * brandy
1 1/2 l. st maki ziemniaczanej
2 l .st. zimnej wody

* l.st - lyzka stolowa


Wisniowe nadzienie:
Zagotowac wisnie z 1/2 szkl cukru -30 min, schlodzic.

Ciasto:

1. piekarnik nagrzac do 375 F (175 C)
2. niewielkie foremki(na male keksy np.) nasmarowac maslem , przysypac cukrem krzysztalem
3. Rozpuscic czekolade nad wrzaca woda w misce badz w mikrofalowce( w mikrofalowce robimy to ostroznie, by sie nie spiekla I nie zwazyla)
4. W odzielnym naczyniu miksujemy maslo z cukrem (2/3 szkl), dodajemy jajka,wprowadzamy rozpuszczona czekolade I wanilie.
5. Przesiewamy make, kakao proszek, sol. Calosc laczymy z masa czekoladowa.
6. Wkladamy po lyzce nadzienia wisniowego do kazdej foremki, pokrywajac to wszystko ciastem, wyrownujemy powierzchnie.
7. Pieczemy 20-22 min.

Sos wisniowe brandy:

1. Gotujemy wisnie, cukier, cynamon ok. 30 min. Wprowdzamy brandy.
2. Rozprowadzic make ziemn. z 2 lyzkami st. zimnej wody. Wmieszac do wisni. Zagotowac i wylaczyc. Serwowac jak sie wystudzi, razem z upieczonym ciastem.


ps.
Wisnie zastapilam kompotem wisniowym w sloiku litrowym.
Odnioslam wrazenie ,ze to "za duzo szczescia" i czekolada i wisnie , bez wisni to ciasto tez "dziala" . Drugi raz robilam bez wisni i sosu brandy.

15:47, beata_1309 , Ciasto
Link Dodaj komentarz »