Dodatki na bloga
Dodatki na bloga
[ zobacz księgę | dopisz do księgi ]
wtorek, 01 czerwca 2010
Ricotta – deser

Moje pierwsze do niej podejscie nie bylo zbyt udane, prosto z pudelka  byla zbyt przasna, wyrzucilam , zapomnialam ,wykreslilam.

Ale za sprawa tego prostego deseru, ktory zobaczylam na tym blogu http://dona80.livejournal.com/8229.html  "zjadlam” oczami  i ...pobieglam do sklepu.

Co wiecej? Bede dalej probowac, poniewaz  miksowalam ja i ze swiezym ananasem, wanilia, pyyysznie.

Sam przepis:

W blenderze rozcieramy ricotte z miodem, wkladamy do worka albo szprycy do dekoracji kremami. Wkladamy szpryce do lodowki. Zaparzamy kawe.

Cukier do kawy nie dodajemy. Poniewaz mamy slodki krem. Po schlodzeniu wyciskamy(ladnie:)) do malych szklaneczek krem z ricotty na przemian z kroplami kawy. Dekorujemy kiwi (ja mialam truskawki), posypujemy cukrem pudrem, podajemy.

Autorka przepisu nic nie wspomina o ilosciach.

ja mialam 250 gr ricotty

2 lyzki miodu( wiecej miodu powoduje rozrzedzenie kremu.,trzeba robic to na oko)

Teraz o kawie, mialam kawe ze zwyklego ekspresu( nie najtanszego;)). Ale nie bylo to espresso. I tu zrobilabym tak, wzielabym albo kawe espresso, albo mocno zaparzona kawe rozpuszczalna.

Poniewaz smak gdzie sie rozmywal, nie wyczuwalo sie tego kontrastu gorzka kawa – delikatny krem.

Taki maly ale eleganski deser, w sam raz po sutym obiedzie, kiedy wydaje sie ze juz nic nie zmiescimy.

 

 

Tagi: ricotta
23:15, beata_1309 , Deser
Link Komentarze (4) »
wtorek, 18 maja 2010
Crumble - grumble

Kiedys jeszcze na poczatku mojej facsynacji wypiekami, na opakowaniu do platkow owsianych zauwazylam przepis na jablkowe crumble, zbytnio nie przejmujac sie co z tego wyjdzie, zrobilam ,a moj zachwyt tym, jak ze nieskomplikowanym aczkolwiek przepysznym deserem  trwa az do teraz.

Przepis niestety sie nie zachowal, ale niedawno po raz kolejny ogladalam gotowanie z Laura Cardel  ktora robi swoej Grumble tyle ze z borowkami –koniecznie wiec musialam  to wyprobowac  chocby zaraz. I tak sie stalo.

I teraz to  moje favorite.

¾ szkl masla( dalam mniej)

1 szkl. cukru brazowego

1 ½ szkl. zmielonych migdalow

1 szkl. platkow owsianych ( nie instant) najlepsze duze platki

4 szkl. borowek

¼ szkl. cukru bialego

2 lyzki st. maki

Nagrzac piekarnik do temperatury 200 C. Naczynie wysmarowac maslem.

  1. Zrobic posypke dla naszego grumble - maslo ubic z cukrem brazowym, dodac migdaly , platki owsiane.
  2. Owoce wymieszac z ¼ szkl cukru bialego oraz maka.Wylozyc do wysmarowanego naczynia do zapiekania borowki , na wierzch wykladamy rozwnomiernie posypke, lekko przyciskajac do naszych owocow.

Piec, poki owoce nie zmiekna a posypka nie zrobi sie chrupiaca . ok 40 min. Autorka proponuje podawac z ubita smietana , ja proponuje z lodami:).

Cieple grumble jest najlepsze.

 

piątek, 27 listopada 2009
Tiramisu

 

 nie jest zbyt slodkie, w sam raz.
(Anna Olson, “Sugar” )





Krem:
1 szkl smietanki do ubicia
1 l st wanilii
5 zoltek
1/2 szkl cukru
1/3 szkl wina Marsala (robilam bez wina)
2 szkl sera Mascarpone

Plyn dla biszkoptow:
1 1/2 szkl dobrze zaparzonej kawy
1/4 szkl romu (albo mocnego alkoholu, np. brendy, whiskey etc.)
5 l st cukru
1 op. biszkoptow paluszkow
1/2 szkl tartej czekolady (gorzkiej)




Sposob przygotowania:

1 Ubic smietanke z wanilia. Schlodzic.
2. Do szklanej/ceramicznej misy wlozyc cukier, zoltka, wino.
Miske wkladamy do garnka z gotujaca sie woda, woda nie moze wrzec ,tylko delikatnie "pykac". Ubijamy mase w misce mikserem, do momentu az nie powiekszy sie dwukrotnie(tak zwane" ubijanie na parze", nic trudnego!!! )).
3.Wprowadzic mascarpone do jeszcze cieplej masy, schlodzic przy temperaturze pokojowej.

Delikatnymi ruchami wprowadzic ubita smietane do masy.


Przygotowanie biszkopcikow.

Najpierw zaparzmy kawe z cukrem, dodajmy do niej alkochol(kawa musi wystygnac do temperatury pokojowej)

1.Zanurzamy szybkimi ruchami biszkopty do kawy(nie moga byc bardzo mokre).
2.Ukladamy dokladnie jeden obok drugiego, w przygotowaniej formie do pieczenia(np. keksowka, bralam zwykla okragla forme do pieczenia*) . Na biszkopciki kladziemy warstwe kremu i posypujemy tarta czekolada.
Powtarzamy p. 1 i p. 2.
3 Posypujemy kakao proszkiem i tarta czekolada ostatnia gorna
warstwe.



Najlepiej schlodzic w lodowce cala noc.

15:20, beata_1309 , Deser
Link Komentarze (2) »