Dodatki na bloga
Dodatki na bloga
[ zobacz księgę | dopisz do księgi ]
niedziela, 31 stycznia 2010
Tort "Na prezent"

Ten tort od niedawna byl na mojej liscie wypiekow do zrobienia/sprobowania.Znalazlam go na tej rosyjskojezycznej stronie http://chadeyka.livejournal.com/103263.html#cutid1

Leciutka konsystencja,  bardzo delikatny i przyjemnie nasaczony biszkopt, pyszny krem . Smak orzeszkow idealnie wspolgra z caloscia.Na pewno do powtorzenia. Bardzo polecam, prosto i elegansko.Jedynie to podwoilabym ilosc kremu, mnie bylo za malo:).

Tort „Na prezent” (Podarocznyj)

Biszkopt skladniki:

4 jajka

120 gr cukru

120 gr maki

Ubijamy zoltka z cukrem(2/3 szkl cukru) do konsystencji zoltej ciagnacej masy. Nastepnie ubijamy bialka na sztywno , pod koniec ubijania dodajemy pozostaly cukier. Dwie masy(zoltka i bialka) laczymy mieszajac delikatnie. Dajemy przesiana make i ruchami gora/dol, oraz z bokow do centrum delikatnie make mieszamy z masa jajeczna -bialkowa.

Wypiekamy w tortownicy wysmarowanej maslem i podsypana maka . Piec przy temp 200 C 25-30 min, sprawdzac suchym patyczkiem. Pozostawiamy biszkopt na 8-10 godzin( wazny punkt programu).Uzylam natomiast tu przepisu  na biszkopt od  Dorotus ,ktory uzywam z powodzeniem odkad go sprobowalam pierwszy raz

Do nasaczania blatow:

100 gr cukru

110 ml cieplej wody

1 lyzeczka rumu

1 lyzka konjaku

cukier zalac ciepa woda , podgrzac , zagotowac. Wystudzic i dodac  rum i  konjak.

Krem Charlottte:

125 gr cukru

1 jajko

80 ml mleka

150 gr masla

1 lyzeczka wanilii w plynie

lyzka konjaku

Do dekoracji :

orzeszki ziemne (120-140 gr)

Wymieszac w malym garnku 125 gr cukru z jednym jajkiem, lekko ubic i dodac cieple mleko. Podgrzac , caly czas mieszajac ok .5 min. Otrzymamy zolta ciagnaca, lekko przezroczysta mase. Schladzamy ja do temperatury pokojowej, ale nie zostawiamy dlugo ,gdyz masa moze nam sie zacukrzyc.

Ubijamy maslo (ktore jest miekkie), dajemy po lyzeczce masy (jajecznej z cukrem i mlekiem), nastepnie wanilia, i konjak.

Biszkopt przekrajamy na dwa blaty, nasaczamy , smarujemy pierwszy blat kremem , nastepnie caly tort , po bokach tez, obsypujemy rozdrobnionymi orzechami ziemnymi . Wkladamy do lodowki na pare godzin, przed podaniem wyjmujemy z lodowki i dajmy postac chwile w temperaturze pokojowej. Podajemy posypany cukrem pudrem.

 

23:20, beata_1309 , Tort
Link Komentarze (4) »
niedziela, 29 listopada 2009
Tort Szwarcwaldzki (Black Forest Cake)

 zapozyczony ze strony http://mojewypieki.blox.pl/html

 slowa autorki tego blogu

 Składniki na ciasto: 

       150 g gorzkiej czekolady, roztopionej

       150 g miękkiego masła 

       150 g drobnego cukru

       6 dużych jajek, osobno białka i żółtka

       150 g mąki

       1 łyżeczka proszku do pieczenia

       szczypta soli

Masło zmiksować z roztopioną, lekko ciepłą czekoladą, aż do gładkości. Kolejno i powoli wbijać żółtka i cukier, cały czas miksując. Wsypać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wymieszać. Białka ubić z solą na sztywno, delikatnie wmieszać do gęstej, czekoladowej mikstury.

Ciasto przelać do wyłożonej papierem tortownicy o średnicy 24 cm. Piec w temperaturze 170ºC około 30 - 40 minut (nawet krócej, do tzw. suchego patyczka). Ostudzić, przekroić wzdłuż na 3 blaty.

Można również upiec osobnno 3 blaty (ja tak zrobiłam), każdy blat piecze się około 12 minut i nie ma problemu z przekrojeniem ciasta na 3 równe części ;)

Syrop do nasączenia blatów:

       75 ml soku z wiśni (może być z kompotu, może być syrop z wiśni z puszki) 

       75 ml likieru wiśniowego

Wymieszać.

Masa wiśniowa:

       150 ml kompotu z wiśni (lub syropu po wiśniach z puszki)

       2 łyżki cukru

       2 łyżki skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej

       1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

       50 ml likieru wiśniowego

       700 g wiśni świeżych, zamrożonych (po odsączeniu wody) lub z kompotu, syropu, itp.

Wszystko dobrze wymieszać (oprócz wiśni), podgrzać i mieszać do zgęstnienia (jak kisiel). Na sam koniec dodać wiśnie, wymieszać delikatnie, odstawić do wystygniecia.

Ponadto:

       około 750 ml - 1 L śmietany kremówki (30%) na przełożenie i ozdobienie

       4 łyżki cukru pudru

Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem.

Wykonanie tortu:

Na paterę położyć pierwszy blat ciasta, nasączyć syropem (50 ml). Na niego wyłożyć połowę masy z wiśni, 1/4 bitej śmietany. Przykryć kolejnym blatem, znów nasączyć (kolejne 50 ml), wyłożyć resztę masy wiśniowej, kolejną część bitej śmietany. Przykryć ostatnim blatem ciasta, lekko przyciskajać, nasączyć (ostatnie 50 ml).
Tort z wierzchu i po bokach udekorować resztą bitej śmietany, ozdobić wiśniami (mogą być czereśnie koktajlowe) oraz wiórkami czekolady. Przechowywać w lodówce.

Smacznego :)

* do ubitej śmietany można dodać żelatyny - ja tego nigdy nie robię, bo angielskie kremówki są wystarczająco 'sztywne'

 

00:06, beata_1309 , Tort
Link Komentarze (1) »