Dodatki na bloga
Dodatki na bloga
[ zobacz księgę | dopisz do księgi ]
Kategorie: Wszystkie | Ciasteczka | Ciasto | Deser | Muzyka | Obiad | Pirog | Po prostu | Podroze | Ryba | Scones | Sniadanie | Tort | Wolowina | Zupa
RSS
czwartek, 20 maja 2010
Kasza na mleku

Dla niektorych zestaw nie do przelkniecia:). Dla mnie absolutna bomba:).

Nigdy nie zapomne, jak przebywajac na targach w Krosnie zamieszkano nas (grupe pracownikow) w malej wilii z domowa przepyszna kuchnia. Podawano tam rano kasze manna z zacierkami. Do dzis pamietam jej smak, niebo w niebie:).

 Lubie kasze a szczegolnie kukurydziana. Jako dodatek do mies albo na slodko. Ugotowana np. na smietance, pycha.Czasem rano jem kasze na mleku, moze teraz nie tak czesto jak w dziecinstwie;).

Inspiracja stal sie dla mnie ten przepis  . Z moimi zmianami powstala, smaczna propozycja na sniadanie.

Wzielam na 3 osoby(2 dorosle i dzidz)

2.5 szkl mleka

1/3 szkl kaszy kukurydzianej( u mnie grubo ziarnista, wymaga dluzszego gotowania)

swieze jezyny

cynamon -odrobine

organiczny nektar z agawy(albo miod)

orzechy pecan podpieczone na patelni albo w piekarniku

cukier/odrobina soli - do smaku

Zagotowac mleko w garnku, wsypac powoli kasze wymieszana z cukrem i sola.

Uzywajac trzepaczki, by sie nie zrobily grudki(tak samo robie kiedy gotuje kasze manna)

Doprowadzic do wrzenia  i gotowac ok. 20-25 min do miekkosci na b.malym ogniu.

Podac posypana orzechami, jezynami, cynamonem, polac syropem z agawy.

sobota, 23 stycznia 2010
Slodko slone

 

 Uwielbiane przez dzieci i doroslych, bardzo kaloryczne (bo az 600 (albo i ponad) kalorii w 100 gr.) na dodatek moze bardzo uczulac(osoby alergiczne musze niezwykle uwazac).

Sama nie zaleze do osob ktore polubily maslo orzechowe od pierwszego wejrzenia.

Kiedy po raz pierwszy znalazlam ten produkt na stole, gdzies w jakiejs restauracji po przyjezdzie do Kanady( jest to

dostepne tu na kazdym stoliku, jak sol i pieprz)moja mina nie byla wyrazna, bylo to bowiem cos slonego cos

slodkiego,okropna masa , odrazu skreslilam tem produkt prosto z miejsca. Do czasu :)

...Polubilam, z kromka bialego pieczywa, z tostem, z dzemem i bananem .

Nastepnie sie zorientowalam ,ze nie tylko z orzeszkow ziemnych , rowniez z migdalow i innych orzechow

Najlepsze jednak z fistaszkow. Ze swieza chalka  i do kawy bez cukru. Tuczace i pyszne , raz na jakis czas:).

Maslo orzechowe produkt niemalze podstawowy w kazdym domu w USA I Kanadzie, na rownie z chlebem i mlekiem.

Daja go dzieciom, znalesc go mozna w cukierkach, czekoladach, precelkach, tortach  ,a takze zupach i sosach i

smoothie. Dostepne jest w  wersji gladkiej i z dodatkiem kruszonych orzeszkow.

U mnie najczesciej (teraz duzo mniej, bo kaloryczne i wciaga) w wersji na sniadanie .

wtorek, 01 grudnia 2009
Twarog domowy

Czasem jest to koniecznosc zrobic twarog, bo o prawdziwy i smaczny bardzo trudno w tych okolicach. Mozna go kupic w spozywczym z polskimi produktami, ale to zawsze ten sam smak i tylko jeden"brend". Mozna go kupic w sklepie organicznym ,ale mozna tez zrobic samemu.

 

Przepis zapozyczony z tej strony 

1. Nagrzac (ale nie dac mu wrzec) mleko w garnku , ok 1.5 l.

2. Wlac jogurt naturalny ok 600 gr, rozprowadzic.

3. Podgrzewac na malym ogniu, powoli az do momentu kiedy zobaczymy przy sciankach garnka bedzie sie odzielac woda od masy

4. Wylaczyc , garnek odstawic az do calkowitego wystygniecia zawartosci.

5. Przelac na gaze (uprzednio wlozona na sitko), konce zawinac do gory i podwiesic (wieszam na kranie w kuchni). Pod masa ciezaru woda splynie .

6. Zostawic wisiec ok .8 h(na noc np.) .

Przechowywac w lodowce.

ps.gaze kupuje w Canadian Tire

23:35, beata_1309 , Sniadanie
Link Komentarze (2) »
Jogurt domowy

Przepisem tym podzielila sie ze mna kolezanka z Iranu Hamideh z  mojego

college i bardzo za niego jej dziekuje. Bo i oszczednosc i prawdziwy naturalny

produkt w zasiegu reki, dla mnie moze nie istniec mieso ale nabial zawsze.

 

Biore 4 litry mleka( w Kanadzie sa duze opakowania- mozna kupic 4 l.

banke).

Zagotowuje to mleko w duzym garnku az do momentu kiedy zaczyna sie

podnosic pianka, i wtedy odstawiamy przynajmniej na 2 h. zeby wystyglo,

zeby mozna bylo wlozyc palec, i zeby nie bylo zbyt gorace ale jednoczesnie

 nie bylo  tez za zimne.

Nastepnie rozprowadzamy oddzielnie w miseczce chochle zaczerpnietego z

garnku mleka i 8-10 lyzek jogurtu naturalnego ze sklepu (mniej wiecej jest  

to ok. 500-600 gr jogurtu).

Dobrze rozprowadzamy i wlewamy do garnka, mieszamy szybko

 (korzystam z duzej trzepaczki). Owijamy w koc i odstawiamy

 "odpoczywac".  Po 2 h. mozemy zobaczyc ,ze cala masa "zastygla" czyli,

jogurt jest gotowy:).

Przewaznie ja zostawiam na 2 h. dodatkowo a pozniej chowam do lodowki.

Jezeli zostawimy zawiniatko na noc -bez lodowki, bedzie  dosc kwasny jogurt

w efekcie.

 

Pozniej rozlewam do pojemnikow i dalej trzymam w lodowce,albo robie z

tego jogurtu jeszcze twarog.

Szczegolnie lubie ten jogurt z miodem i owocami, albo z suszonymi zurawinami.

Wspomnianej kolezanki maz uwielbia  jesc ten jogurt z figami.

22:47, beata_1309 , Sniadanie
Link Komentarze (1) »
niedziela, 29 listopada 2009
Losos wedzony

 

sniadanie tez trzeba czasem zjesc, tu moje z dzisiejszego poranka:)

 

17:53, beata_1309 , Sniadanie
Link Dodaj komentarz »
Nalesniki

Mile widziany na sniadanie i mnie przypominjacy dziecinstwo, kiedy to porankiem moja babcia smazyla nalesniki i robila do tego kakao:).Ten przepis polecam, gdyz udaje sie za kazdym razem (pod warunkiem, ze uwzglednimy  drobne porady )i smakowo nikogo nie zawiedzie.

 

  Skladniki:

 2 szkl. maki

2 szkl. mleka

1 jajko

3 lyzki cukru

1/2 lyzeczki soli

3 lyzki oleju


Sposob wykonania:

 

Przesiac make do miski, odzielnie w misce ubic lekko jajko, dodac mleko i reszte skladnikow i na koncu wsypywac make. Ciasto, nie powinno byc zbyt geste ani rzadkie.

Przepis dostalam od mojej Mamy i chcialabym dodac pare punktow od siebie , to naprawde dziala :

* make koniecznie przesiewamy

* zawsze odstawiamy ciasto na 30 -40 min. zanim zabierzemy sie do pieczenia

* zamiast polowy mleka (polowa mleko/ polowa woda gaz.) mozemy dodac wode gazowana

* mocno rozgrzana patelnia

05:21, beata_1309 , Sniadanie
Link Dodaj komentarz »