Dodatki na bloga
Dodatki na bloga
[ zobacz księgę | dopisz do księgi ]
piątek, 11 grudnia 2009
Pirog bilgorajski

Ten pirog sprobowalam pierwszy raz w domu mojego przyszlego meza, bardzo mi posmakowal , dla tego odrazu poprosilam o przepis. Na malej karteczce,no i gdzies sie zgubil , prawie zapomnialam o nim, gdyby nie  Komarka

Jak zobaczylam ten pirog na jej blogu, wiedzialam odrazu, ze to jest ON! Do tego historia tego placku , dziekuje Ci  Komarko bardzo! Szybka analiza zasobow pozwolila mi piec go prawie odrazu. Niebo w gebie. Sycacy, jaki aromat rozchodzi sie po domu, a maz w niebowziety...:)))

slowa Komarki


ciasto krucho-drożdżowe

3 szklanki mąki,
200 g masła,
20 g drożdży,
szczypta proszku do pieczenia,
1 łyżeczka cukru,
1/2 lyżeczki soli,
2 łyżki kwaśnej śmietany

nadzienie

700 g ziemniaków,
500 g kaszy gryczanej,
350 g sera twarogowego,
1 szklanka śmietany,
5 jaj,
ok. 150 g słoniny stopionej na skwarki (w wersji wegetariańskiej tyle samo masła),
garść świeżych liści mięty,
sól, pieprz

Ziemniaki ugotować, odcedzić, zostawiając trochę wody na dnie. Utłuc, wsypać kaszę gryczaną, dodać tłuszcz ze skwarkami i pozostawić na małym ogniu, pod przykryciem, aż kasza napęcznieje i zmięknie (trzeba mieszać od czasu do czasu, żeby nie przywarło do dna). Dodać pokruszony ser, przyprawić solą i pieprzem, wymieszać. Dodać śmietanę, jajka i utłuczoną w moździeżu miętę, wymieszać.

Drożdże rozkruszyć w miseczce, dodać proszek do pieczenia, sól, łyżeczkę cukru, śmietanę, dokładnie wymieszać. Mąkę wysypać na stolnicę, dodać masło, przesiekać je z mąką, dodać śmietanę z drożdżami. Wyrobić gładkie ciasto i podzielić je na pół. Jedną częścią wyłożyć dno i boki wysmarowanej masłem formy. Wyłożyć nadzienie na ciasto, przykryć drugim płatem ciasta. Wierzch posmarować jajkiem i wstawić do pieca na 1 godzinę i 40 minut.

 

01:55, beata_1309 , Pirog
Link Komentarze (4) »