Dodatki na bloga
Dodatki na bloga
[ zobacz księgę | dopisz do księgi ]
Kategorie: Wszystkie | Ciasteczka | Ciasto | Deser | Muzyka | Obiad | Pirog | Po prostu | Podroze | Ryba | Scones | Sniadanie | Tort | Wolowina | Zupa
RSS
sobota, 06 lutego 2010
Ciasteczka z czekolada (original Chipits Cookies)

 

Jezeli mamy ochote na niezwykle prosty i smaczny wypiek ,to jest  to.

Bardzo popularne ciasteczka w Kanadzie. Po raz pierwszy sprobowalam je zrobic, i jestem zaskoczona  rezultatem.

Do tej pory probowalam tylko te ze sklepu(i to przez przypadek, bo nawet nie kusily by je kupowac:))) , ale smak jest

niebo a ziemia:)).

Sa cudne, choc tak nie wygladaja. Troche ciagnace w srodku(uwielbiam to:)) , lekko stopione czipsy i orzechy swietnie

sie komponuja w calosc. Zrobilam pol porcji na sprobowanie , wyszlo mi ok. 14 ciasteczek.

Ciasto wychodzi bardzo bardzo lepkie, wiec probowalam formowac kulke i ja splaszczac w dloni, ale ciastka same sie uformowaly w ladne krazki po upieczeniu.

Od momentu zrobienia ciasta i wyjeciu z piekarnika gotowych ciasteczek minelo 30 min, super praktyczne.

 Przepis z opakowania czipsow czekoladowych Chipits firmy Hershey’s

 Zmiksowac razem 1 szkl (250 ml) tluszczu albo miekkiego masla, 1 szkl (250 ml) brazowego cukru i ½ szkl (125 ml)

cukru bialego. Dodac 2 jaja i 1 lyzeczke wanilii. W odzielnym naczyniu wymieszac 2 szkl. maki ,1 lyzeczke sody do pieczenia

(sode traktuje octem),½ lyzeczki soli. Dodac 2 szkl. czipsow czekoladowych, 1 szkl. pokrojonych orzechow wloskich.

Lyzka stolowa nabierac ciasto i wykladac na wyscielona papierem do pieczenia blache. 

Piec w temp. 190 C 10-12 min.

 

 

sobota, 23 stycznia 2010
Peanut Butter cookies

  

z ksiazki o ktorej pisalam wczesniej

na 30 ciastek

Skladniki:

1 2/3 szkl maki zwyklej

1 lyzeczka proszku do pieczenia

½ lyzeczka cinamonu

½ lyzeczka galki muszkatolowej

¼ lyzeczka zmielonych gozdzikow(nie dawalam gozdzikow)

¼ lyzeczki soli(nie dawalam soli, moje maslo bylo solone)

1/3 szkl oleju

1/3 szkl miodu

1 szkl gladkiego masla orzechowego

½ szkl platkow owsianych

½ szkl rodzynek

 

Sposob przygotowania:

Rozgrzac piekarnik do 190 C, Wyscielic dwie blachy papierem do pieczenia.

Wymieszac make, proszek, cinamon, galke, gozdzik, i sol w misce.

Ubic odzielnie olej, miod,i maslo orzechowe(nie solone) mikserem. Wmieszac do suchych skladnikow. Dodac platki owsiane i

rodzynki. Lyzka stolowa nabierac ciasto i formowac kulki, nastepnie splaszczac reka.

Piec do uzyskania koloru zlotego 8-10 min.

Studzic na kratce,  ciastka sie musza bardziej sciac.

 

poniedziałek, 28 grudnia 2009
Rogaliki orzechowo - waniliowe

Moje swieta w tym roku to zapach rogalikow i piernikow. I to calkowity debiut i w pierwszym i w drugim przypadku :).

Sa przekruche i cudne, kusza wygladem i zapachem. Takie sniegowe , bo w cukrze pudrze maczane.

Nasunela mi sie bardzo pasujaca do nich piosenka A.M. Jopek  

 

...Ale nie o tym chcialam mowic, lecz o przepisie wzietym ze strony

Komarki

cytuje zatem za autorka przepisu

Rogaliki orzechowo-waniliowe:

180 g m±ki,
60 g miałkiego cukru,
20 g cukru waniliowego,
200 g masła,
100 g mielonych orzechów laskowych,
50 ml rumu

Zmielone orzechy uprażyć na patelni i ostudzić. Mikserem utrzeć masło z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać m±kę, orzechy, rum i wszystko dobrze zagnie¶ć. Ciasto pozostawić w lodówce, najlepiej na cał± noc.
Ciasto uformować w wałek i odcinaj±c małe kawałki formować z nich rogaliki. Piec około 10 min. w temperaturze 210 stopni (piekarnik musi być bardzo dobrze rozgrzany, inaczej rogaliki rozpłyn± się). Ostudzone ciasteczka posypać miałkim cukrem pudrem.

Powiem Wam, , iz nie bylam  fanka Anny Marii a moja firma  z okazji pewnej rocznicy urzadzila kiedys dla swoich pracownikow koncert i zaprosila wlasnie ja i ...zmienilam swoje poglady:). Koncert byl wspanialy i zapamietam go na cale zycie.

 

23:37, beata_1309 , Ciasteczka
Link Komentarze (3) »
Christmas night cookies

Wspominalam juz wczesniej o posiadaniu ksiazki 330 przepisow na ciasteczka, dlugo zajal mi proces decyzyjny,  wiertowalam ta ksiazke przez pare dni, i kazde ciastko wydawalo mi sie warte uwagi. Zawezilam wybor jednak do okresu swiatecznego  w kierunku mojego dziecka.

Wybor byl doskonaly, ciasteczka sa przekruche i bardzo pyszne, ciesza oko , nie tylko dzieci.

Upieklam je jakies pare tygodni przez swietami , doskonale przechowuja sie w metalowym pudelku, a wlasciwie juz ich tam nie ma, rozdane na prezenty. Zatem polecam!

 

Skladniki

2 szkl (300 gr) maki

1/4 lyzeczka soli

1 szkl(250 gr) masla miekkiego

1/3 szkl mleka (90 ml)

3/4 szkl (150 gr) cukru

 

Masa do przekladania

1/2 szkl (125 gr) masla miekkiego

1/2 lyzeczki wanilii w plynie

2 szkl  (300 gr) cukru -pudru

1 1/2 lyzki stolowej mleka

Kilka kropiel zielonego barwnika dla zywnosci

( u mnie kupiony wraz z zestawem do ozdobiania tortow)

na okolo 24 choinki( nie sklejonych oczywiscie :))

 

Wymieszac make i sol w misce sredniej wielkosci. Ubic maslo w odzielnym naczyniu.

Wmieszac do masla suche skladniki i mleko , formujac gladkie ciasto. Wlozyc do lodowki na ok. 30 min.

Rogrzac piekarnik do 190 C. Wylozyc 3 blachy do pieczenia papierem .

Rozwalkowac ciasto na 5 mm grubosc.

Wycinamy foremka " choinka" ciasteczka. Zanurzamy gotowa " choinke " w cukrze i kladziemy na blache.

Piec do momentu az brzegi sie zarumienia ,8-10 min. wystudzic gotowe choinki.

Masa:

Ubic maslo i wanilie do kremowej konsystencji. Dodac cukier puder i mleko, na koncu zielony kolor.

Laczyc masa ciasteczka w pary.